Lánczi András nem akart a Corvinus rektora lenni, csak így alakult

Lánczi András egyedüli jelölt volt a Corvinus Egyetem rektori pozíciójára, és ellenszavazat nélkül választották meg őt az intézmény vezetőjének.

Azóta több interjút adott már, legutóbb például a HVG-nek nyilatkozott oktatásról és politikáról. Az különösen emlékezetesre sikeredett: Lánczi akkor arról is beszélt, hogy a korrupció elfogadható, amennyiben azáltal egy politikai elképzelést hajt végre a hatalom, és ebben a mai Orbán-rezsim semmiben sem különbözik az 1948 óta hatalomra került kormányoktól.

Lánczi András. Fotó: Wikimedia Commons

Most a közmédia holnapja, a hirado.hu kapta el az új rektort egy beszélgetésre, és a barátibb légkörnek hála Lánczi részletesen beszélhetett oktatásfilozófiai elméleteiről is. Akadnak izgalmas elemei a társalgásnak: szerinte például a rektori pozíció kiválasztása mindig is politikai kérdésként merült fel, így volt ez Mészáros Tamás, egykori ÁPV Rt. elnök idejében is, amikor Gyurcsány Ferenc évente tartott gazdaságpolitikai előadásokat a Közgázon.

Ez azért érdekes, mert a beszélgetés egy későbbi szakaszában Lánczi azt mondja, hogy "nem én akartam rektor lenni, ezt a helyzet hozta így." Nem fejti ki pontosan mire gondol, csak utal rá, hogy öt évvel ezelőtt is pályázhatott volna (a politikai hátszél akkor is adott volt), de akkor még nem volt kancellári rendszer, azaz a gazdasági és akadémiai ügyek keveredtek a vezetésben, ő pedig nem szeretett volna milliárdok felett diszponálni.

Személyes elemek is voltak a döntésben, és öt év múlva már késő lenne lépni, de nem világos, hogy politikai vagy valami más kényszer vette rá végül a pozíció megpályázására.

Lánczi hosszasan beszél arról, hogy nem tartja magát sem a kormányzat egykori vagy jelenlegi ideológusának, de még értelmiséginek sem. Állítása szerint sosem akarta aktívan befolyásolni a politikát, mert fontos, hogy a hatalom autonómon működjön, és egyetlen társadalmi szegmens se vindikáljon jogot a politika logikájának megváltoztatására.

Az új rektor egyébként építené az intézmény nemzetközi kapcsolatait, de tesz utalásokat arra is, hogy a gazdasági jogi képzés mellett új lendületet kaphat a Corvinuson egyfajta közigazgatási irány, és az egyetem a közigazgatási elit új képzőhelye lehet.

Lánczi elismeri, hogy alacsonyak a tanári bérek, és már tavasszal emelni kezdik a fizetéseket, de elmondása szerint az egyetem joggal várhatja el oktatóitól, hogy azok csak szabályozott keretek között vállalhassanak munkát. (hirado.hu)