Az MVM helyett a Telekom lesz a veszprémi kézilabdacsapat főszponzora

sport
2016 május 19., 08:48
comments 17

Minden jel szerint újabb névváltás előtt áll a veszprémi kézilabdacsapat, az MVM-Veszprém, miután a következő napokban bejelentik, hogy a Magyar Telekom (MT) lesz az együttes új főtámogatója.

photo_camera Veszprém, 2016. április 30...Mirko Alilovic, a veszprémi csapat kapusa kisfiával örül, miután együttese 30-30-as döntetlent játszott a vendég macedón Vardar Szkopjéval a Veszprém Arénában. A mezen már nincs rajta az MVM logója. MTI Fotó: Kovács Anikó

A csapat 2013 szeptemberében öt évre szóló szponzori megállapodást kötött az állami tulajdonban álló MVM Zrt.-vel. Akkor a szintén állami irányítás alatt működő MKB bank már támogatta a klubot, így sokáig MKB-MVM Veszprém néven szerepelt a csapat. A klub teljes éves költségvetése nagyjából 6 millió euró, ami 1,9 milliárd forintnak felel meg.

Az MKB tavaly nyáron - tíz év után - döntött úgy, hogy a továbbiakban csak az utánpótlásra ad pénzt, és kiszáll a felnőttcsapat szponzorációjából. Akkor azt közölték, hogy a döntés a "hitelintézet szponzorációs gyakorlatának egészével is összefüggésben van, hiszen azt az eddigieknél visszafogottabban és hangsúlyosabb utánpótlásfókusszal kívánja folytatni", de a sportéletben mindenki azt gyanította, hogy a lépés mögött a súlyosbodó Orbán-Simicska háború áll.

Simicska közismert rajongója az együttesnek - a Közgépnek előkelő páholya is van az aréna VIP-tribünjén -, amelyet sokáig legfőbb fegyverhordozója, Fonyó Károly elnökölt, mielőtt tavaly novemberben lemondott. Emiatt már nyáron híre ment, hogy az MVM is kihátrálhat a klub mellől, de erről végül csak idén év elején született döntés.

A mostani váltás egyik közvetlen előzménye egyébként, hogy Fonyó távozása után Szabó Jánost, a Telekom pénzügyi vezérigazgató-helyettesét válaszották meg a klub társelnökének. (Kálomista Gábor producer megőrizte a másik társelnöki posztot.)

Ivancsik Tamás még az MVM-logós mezben. Fotó: AFP / Kisbenedek Attila
photo_camera Ivancsik Tamás még az MVM-logós mezben. Fotó: AFP / Kisbenedek Attila

Az MT kérdésünkre nem akarta kommentálni, de cáfolni sem az értesülést. Úgy tudjuk, a támogatás értéke évi 400 millió forint körül mozog majd. A Telekom egyébként korábban is támogatta a klubot, de nem ekkora nagyságrendben. Az MVM-et is kérdeztük, hogy megszűnik-e teljesen a támogatói szerződésük, de egyelőre nem reagáltak.

Nincs arról szó, hogy az állam teljesen elengedné a veszprémi kézilabda kezét, egyszerűen csak átalakul a sportfinanszírozás menete. A Szerencsejáték Zrt. és a kézilabda-szövetség év elején jelentette be, hogy az állami vállalat rendelkezhet a szövetség alá tartozó klubok reklám- és marketing jogaival. Az összes magyar csapat így 3 milliárd, közülük legnagyobb klubok - Veszprém, Szeged - több százmilliós bevételhez jutnak a szövetségen keresztül.

Pár napja aztán az derült ki, hogy Orbán Viktor elsőszámú földije, Mészáros Lőrinc is hirtelen támogatója lett a veszprémi csapatnak. Simicskát egyébként egyelőre nem sikerült teljesen kitúrni a veszprémi arénából: két hete a kórházból is oda vezetett első útja, és jókedvűen falatozott a Közgép-boxban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.