Nem annyira fontos célok: csökken a természetbarát gazdálkodók támogatása

stream
2016 május 20., 18:20

Csökken a természetbarát gazdálkodók támogatása, a 2016-2020-as agrár-környezetgazdálkodási program által támogatásban részesülő Magas Természeti Értékű Területek (MTÉT) csak a felét teszik ki az eddigi támogatott területnek.

Az MTÉT-rendszer szükségesnél csekélyebb mértékű támogatásával Magyarország elveszíti a leghatékonyabb eszközt, amely a védett természeti területeken kívül képes hatni a mezőgazdasági természeti sokféleség csökkenésére.

A növényvédőszer-használatot korlátozó, megfelelő vetésszerkezetet előíró, madárbarát kaszálási módokat támogató MTÉT támogatási rendszer eredménye a mára stabilnak mondható túzokállomány, és az érintett területeken a madárállományok csökkenésének megállítása is.

A Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint az új programban szakmailag hibás a forráselosztás, a támogatási döntések nincsenek összhangban az agrár-környezetgazdálkodás célját és koncepcióját érintően elhangzott előzetes kormányzati ígéretekkel sem.

A kedvezőtlen döntés eredményeképpen az MTÉT korábban rendkívül eredményes programja törhet meg, megkérdőjelezve az elmúlt 15 év természetvédők és gazdálkodók közötti együttműködésének eredményeit.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.