Ötmillió kilométert autóztak össze a kormányzati szereplők tavaly

közlekedés
2016 május 20., 05:28

A Népszabadság kért ki mindent, amit a kormányzati politikusok közpénzből autózásáról számszerűen lehet tudni. A 133 állami vezető összesen ötmillió kilométernyit rakta oda tavaly, és 145 millió forintért tankoltak.

A legnagyobb autóskirály egyértelműen az Emmi államtitkára, Soltész Miklós, aki Budapesttől 23 kilométerre lakik, választókerülete sincs, mégis 90 ezer kilométert hozott össze egymaga.

Hogy akkor hogy jött ez a távolság? Soltész azt írta a lapnak, hogy

„Dolgozom nemzetünk egyházi, nemzetiségi és civil közösségeiért".

A legtöbbet amúgy nem Soltész, hanem a Miniszterelnökség államtitkára, Potápi Árpád használta a szolgálati autót, ő 107 ezer kilométert tett bele. Az ország legkeletibb és legnyugatibb pontja 673 kilométerre fekszik egymástól, azaz 160 alkalommal akár fel-alá mehetett volna így az egész országon. Viszont Potápi a nemzetpolitikáért felel, azaz sokat jár a határon túli területekre, ráadásul Dombóvár képviselője, azaz nála kevésbé meglepő a sok kilométer.

Soltész és Potápi közé befért még a földművelési minisztérium államtitkára, Nagy István, aki 105 ezer kilométert rakott össze.

A legtöbbet még mindig Lázár János költötte tankolásra. 88 ezer kilométernyi út mellé közel négymilliós számla jött össze. Ami érdekesség a lap szerint, hogy Soltész csak fele ennyiért tankolt, miközben mindketten egy Skoda Suberbet használnak és nagyjából ugyanakkora távot tettek meg. Lázár autója egyértelműen felfelé lóg ki, száz kilométeren 12,5 litert fogyasztott a kiadott adatok alapján.

A minisztérium szerint azért, mert tavaly egy nagyobb teljesítményű benzinmotoros Combira váltottak, és sokat tölt a miniszter autópályán is. Épp ezért váltott válaszuk szerint Lázár a kisebb teljesítményű Suberb-re év végén.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.