VW-botrány: Egy autókereskedőnek vissza kell vásárolnia a megmókolt Seat Ibizát

Tbg
közlekedés
2016 május 22., 11:39
comments 89

A Volkswagen dízelbotránya kitörése óta első alkalommal kötelezett német bíróság egy autókereskedőt emissziósérték-manipuláló szoftverrel rendelkező autó visszavásárlására.

A müncheni tartományi bíróság kedden kötelezett egy autókereskedőt egy a dízelbotrányban érintett 1,6 literes EA189-es dízelmotorral rendelkező Seat Ibiza visszavásárlására.

A Volkswagen AG szombaton megerősítette a hírt, és bejelentette, hogy az érintett kereskedő a konszernnel egyetértésben megfellebbezi a döntést, a cég szerint elvárható az átalakítás kivárása. Az autók ugyanis minden korlátozás nélkül ugyanúgy részt vehetnek a közúti forgalomban, mint korábban.

Németországban eddig kilenc bírósági döntés született a témában, és már nyolc különböző tartományi bíróság utasította el a tulajdonosok hasonló keresetét, a müncheni volt az első, amelyik nem.

A müncheni bíróság döntése azt emeli ki, hogy a kereskedőnek már több mint fél év állt a rendelkezésére a hiba kijavítására, ezt a lehetőséget azonban nem használta ki. A vásárlónak ezért jogában áll a vételárat visszakövetelni.

A dízelbotránnyal kapcsolatban több bírósági eljárás is folyamatban van, a braunschweigi tartományi bíróságon például 46 kereset vár döntésre. (Stern TV/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.