Simicskáék eladták a Class FM-et

Média
2016 május 23., 11:30
comments 74

Május 17-én a Sláger Rádió Zrt. megvásárolta a Class FM-et kiadó Advenio Zrt. 100%-át - ezt Turi Árpád, a Class FM vezérigazgatója, a Sláger Rádió Zrt. képviseletében pedig Michael McNutt jelentették be hétfőn délután a Kempinski Hotelben tartott rendkívüli sajtótájékoztatójukon.

McNutt 85 százalékban tulajdonolja a Sláger Zrt.-t, amely 15 százalékban Jürg Marquard svájci befektetőhöz is tartozik, de McNutt szerint utóbbi részesedése várhatóan növekedni fog. Az üzletben részt vett az amerikai Emmis Communcation International médiabefektető cég is, amely korábban tulajdonolta a Sláger Rádió üzemeltető cégét. A tranzakció árát nem hozzák nyilvánosságra, üzleti titokként kezelik.

A 444 kérdésére McNutt azt mondta, az Emmisnek fel fog ajánlani valamekkora részt a saját hányadából, de más szereplő a tulajdonosi szerkezetben nem jelenik majd meg a későbbiekben sem. McNutt egyébként több mint húsz éve dolgozik a magyar médiapiacon, tizenkét évig élt az országban.

Az Advenio Zrt. eddig Simicska Lajos és Nyerges Zsolt, Simicska legközelebbi bizalmi emberének tulajdonában volt. Ez a legnagyobb eléréssel rendelkező országos rádiófrekvencia az országban: a Class FM-nek jelenleg 2,8 millió napi hallgatója van.

McNutt többször is elmondta, hogy a brand megmarad, az adó profilja nem változik a jövőben sem. A Sláger 2009-ben szűnt meg 12 évi működés után - akkor épp Turi Árpád is a csatornánál dolgozott.

Az elmúlt hónapokban többször is felmerült, hogy a Simicska érdekkörébe tartozó Class FM könnyen bebukhatja az általa eddig használt legértékesebb országos rádiófrekvenciát, amelynek első hét éves periódusa novemberben jár le. A szerződés elviekben automatikusan öt évre meghosszabbítható, de súlyosnak titulált jogsértés esetén megvonhatják az engedélyt. Főleg Sebestyén Balázs és a Morning Show műsora miatt volt szó arról, hogy súlyos jogsértésre hivatkozva a rádió elveszíti frekvenciáját. Márciusban már látszott, hogy egyértelműen rászállt a Class FM-re a Médiahatóság.

Mcnutt és Túri a sajtótájékoztató után.
photo_camera McNutt és Túri a sajtótájékoztató után.

McNutt a Népszabadság kérdésére azt mondta, hogy a Sláger nem fog politikai szerepet játszani, és az üzletember nem tárgyalt sem kormányzati szereplőkkel, és a miniszterelnökkel sem az ügyben. Az üzletember többször elismételte, hogy ők a zenei piacra szeretnének fókuszálni, és a hallgatók számukra a legfontosabbak.

A 444 kérdésére válaszként Turi azt nyilatkozta, semmi információja nincs arról, hogy Simicska és Nyerges urak miért adták el hirtelen az ország leghallgatottabb, legnépszerűbbnek mondható rádióját.

Az új tulajdonosok a Médiahatóságnál hétfő reggel bejelentették a tranzakciót.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.