Lebukott Putyin hazug propagandája

külföld
2016 május 24., 10:29
comments 157

Maga Dmitrij Kiszeljov, Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes habonyárpádja vezette a Rosszija 1-en, az orosz állami tévé fő csatornáján azt a vasárnapi "hírműsort", amiben megrázó riportot közöltek a franciaországi állapotokról. A 12 perces riportban erőszakos tiltakozásokról, egy bevándorlók által megszállt iskoláról mutattak képeket, majd sorban jöttek a megszólalók:

  • a nyugdíjas, akinek a munkáját idegenek vették el;
  • a fiatal lány, aki retteg a bevándorlóktól.

A riport zárszavát Jean-Marie Le Pen, a Kreml anyagi támogatásával is működő szélsőjobboldali Nemzeti Front alapítója mondta ki, aki természetesen az Európai Uniót hibáztatta mindenért.


Mindez felkeltette a Le Petit Journal francia hírműsor érdeklődését, munkatársaik felkutatták az orosz riportban megszólalókat, és szembesítették őket azzal, hogy miket adtak a szájukba.

Merthogy a mondatokat a szájukba adták.

Hamar kiderült, hogy az, amit a riportban mondtak, abban a formában biztosan nem hangzott el:

szándékosan félrefordították mondataikat, vagy szimplán csak kitalált mondatokat adtak a szájukba.

De még a riportban szörnyű példaként bemutatott iskoláról is kiderült, hogy a réges rég elhagyott épületet több mint öt évvel ezelőtt használták menekültszálásként, öt éve bezárták.

A Le Petit Journal megpróbálta megszólaltatni a műsort vezető Kiszeljovot - akit személyesen Putyin nevezett ki három éve a Rosszija Szigodnya, a Russia Todayt is működtető állami médiacsoport élére -, de ő valamiért nem kívánt válaszolni.

A Moscow Times beszámolója szerint nem ez volt az első és az utolsó alkalom, amikor az orosz állami sajtó hazugságokat terjesztett. Hasonló eset volt az orosz származású berlini lány esete, akiről az orosz sajtó azt terjesztette, hogy menekültek rabolták el és erőszakolták meg. Ebből ugyan semmi sem volt igaz, de remek alkalmat adott rá, hogy Szergej Lavrov igazán vérfagyasztó nyilatkozatot adhasson, amiben a lányt "a mi lányunknak" nevezze, és jelezze, hogy Oroszország kész megvédeni a németországi oroszokat. Ami azért vérfagyasztó, mert Ukrajna részleges megszállását is ezzel, az orosz lakosság védelmével indokolták.

A franciaországi riport után egy héttel Kiszeljov műsorában a nyári brit EU-népszavazás volt a téma. Az adásban sokkal több kilépéspártit, mint maradáspártit szólaltattak meg, ezzel jelentősen torzítva a valóságot. (Via The Moscow Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.