Kitiltották Gorbacsovot Ukrajnából

„A Krím elcsatolásának nyilvános támogatása miatt Mihail Gorbacsovnak öt évig tilos beutaznia Ukrajnába” – közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a Twitter-oldalán.

Olena Hitljanszka, az SZBU szóvivője szerint a döntést az ország nemzetbiztonsági érdekei indokolták.

A Nobel-békedíjas volt szovjet főtitkár elutasította, hogy kommentálja az ukrán hatóságok döntését. A TASZSZ orosz hírügynökség kérdésére azt válaszolta: „Kommentálják ezt önök!” Csak annyit mondott, hogy nem is tervezi, hogy Ukrajnába utazzon.

A 85 éves Gorbacsov a Sunday Times brit lapnak május 22-én adott interjújában helyeselte Oroszországnak a Krím elcsatolásával kapcsolatos döntését.

„Mindig is a nép szabad akaratnyilvánítása mellett voltam, a Krímben pedig a többség az Oroszországhoz való csatlakozást akarta”

– mondta az interjúban a volt szovjet főtitkár, aki állítása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök helyében, egy hasonló helyzetben ugyanúgy cselekedett volna.

A paraszti családból származó, orosz apától és ukrán anyától született Gorbacsov az 1980-as években hirdette meg a Szovjetunióban a peresztrojkát (átalakítást), a gazdasági-politikai élet gyökeres átszervezését, a glasznoszty (nyilvánosság) 1988-ban bevezetett jelszavával pedig a politika társadalmi ellenőrzését. (MTI)