Ausztrália kiradíroztatta magát az ENSZ klímaváltozásos jelentéséből

2016 május 27., péntek 7:58
100

Egészen bizarr történetről számol be a Guardian: az ausztrál kormány közbelépése után minden Ausztráliára vonatkozó megjegyzést kitöröltek a nagy ENSZ-féle klímaváltozás-jelentésből.

A Világörökség és turizmus a klímaváltozás idején című jelentés az ENSZ környezetvédelmi programjának és az UNESCO-nak a közös anyaga, és ebben külön fejezetet kapott volna a Nagy-korallzátony, de megemlítették volna Kakadut és Tasmania erdeit is.

De miután az ausztrál környezetvédelmi hatóság látta a jelentés egy vázlatát, tiltakozni kezdtek. Úgy érezték, hogy a jelentés árthatna az ország turizmusának. Az UNESCO meg nem teljesen világos, hogy miért, de meghajolt, és minden Ausztráliára vonatkozó részt kitörölt.

A Nagy-korallzátonyról szóló fejezet egyik szakmai lektora, az ausztrál nemzeti egyetemen oktató Will Steffen arról beszélt, hogy az ausztrál lépés olyasmi volt, mint amit a régi Szovjetuniótól lehetett ismerni. A jelentésből egyetlen más ország sem került ki végül.

F. JOSEPH POLLOCK / AFP

Pedig hiába a rossz hatás a turizmusra, a Nagy-korallzátony tényleg borzasztó állapotban van: a szokottnál jóval melegebb víz miatt a 2300 kilométeres korall egy jelentős része haldoklik.

Ennek ellenére az ausztrálok már tavaly is sikerrel lobbiztak az UNESCO-nal, akkor azt érték el, hogy a Nagy-korallzátony ne kerüljön fel a veszélyeztetett világörökségeket tartalmazó listára.

Közben a kormány nemrég rúgott ki száz klímaváltozással foglalkozó kutatót a nemzeti tudományos kutatóügynökségtől megszorítások miatt és a tasmaniai erdők egy részén erdőtüzek pusztítottak, amire emberemlékezet óta nem volt példa.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt