Az önkormányzatokkal fizettetné meg a kormány az oktatás totális államosítását

"Szolidaritási hozzájárulásnak" nevezett adót vet ki a kormány az önkormányzatokra, hogy ebből fedezze jövőre az oktatás teljes államosítását – tudta meg a Világgazdaság a parlament költségvetési bizottságának ülésén. Most alakult a végleges, egységes módosító javaslat, szóval nagy eséllyel a mostani formájában szavazzák meg a törvényt a következő ülésen.

Az adót az önkormányzatoknak járó normatív finanszírozásból fogják levonni, az adóerősség szerint. A Világgazdaság szerint a gazdagabb kistelepülések járnak rosszul, a szegényebb nagyvárosok pedig jobban (ez nagyon szokatlan lenne az egyenlőtlenséget eddig minden fronton erősítő fideszes szociálpolitikától).

De a levonáson túl az önkormányzatok egyéb juttatásait is csökkenteni fogják, így például a kormány 1,55 forint helyett csak 1 forintot ad majd az idegenforgalmi adóhoz, amivel 7 milliárd forintot vesz ki az önkormányzatok zsebéből. Ez Budapest mellett a Balaton-parti településeket érintheti rosszul. A fővárosi kerületektől elveszik a főutak karbantartására számukra elkülönített 500 millió keretet is.

Ezen kívül 300 millió forinttal csökken az önkormányzatok pénzügyi-gazdálkodási feladatinak támogatása is, de a rendkívüli támogatási keretet is megfelezték: 25-ről 11 milliárdra csökkent a félretett összeg – és persze a kormány most már nem fizet semmit a köznevelési feladatk ellátásáért sem (hiszen azt szeptembertől ő látja el).

Összességében több mint 27 milliárd forintot von el a településektől a kormány a közvetlen támogatás-csökkentéseken keresztül.

(Világgazdaság)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.