Az Enigmánál is hatékonyabb kódgépet találtak az eBayen

Fantasztikus tárgyat találtak az eBay nevű árverési oldalon egy brit számítástechnikai múzeum önkéntesei. Régi gépekre vadásztak, amikor feltűnt nekik egy Lorenz.

A Lorenz a náci Németországban rendszeresített kódoló gép volt: egy írógép, tele furmányos áttételekkel, amelyek a beütött karaktereket megváltoztatták. A géppel kommunikált Hitler a tábornokaival.

A második világháborús kódológépek közül az Enigma a leghíresebb modell, ám a Lorenz volt a jobb szerkezet, ezt még nehezebb feltörni, még bonyolultabban működött.

A gépet egy sufniból, egy csomó lom közül hozta elő essexi gazdája, amikor a múzeum önkéntesei érte mentek. 9,5 fontért hirdették, a lelkes gyűjtők egy tízfontos bankjegyet adtak (kb. 4100 forint) érte, és nem is kérték a visszajárót.

A Lorenz azonban még nem működőképes, mert egy fontos alkatrésze, egy fekete villanymotornak kinéző tartozéka nincs meg. A múzeum munkatársai tovább keresgélik, hátha egyszer össze lehet rakni a teljes szerkezetet. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.