link Forrás

Kutyafuttatókba zsúfolhatják a Városligetben sétáltatott több ezer kutyát

Budapest
2016 május 29., 11:08
comments 414

Budapest belvárosának messze legfontosabb parkja a Városliget. A kirándulók, futók és piknikezők mellett kutyások is használják a területet, és talán ők vannak itt leggyakrabban, hiszen a kutyákat minden nap meg kell sétáltatni. Sok kutyás éppen azért költözött a VII., a VI. vagy a XIV. kerületbe, hogy közel legyen a Városligethez.

Számukra nem sok jót ígérnek a Liget tájépítészeti tervei.

A tervpályázaton május 19-én hirdettek eredményt, és a legtöbb díjazott pályamű - köztük az első helyezett is - azzal számol, hogy a Ligetben kutyafuttatókat kerítenek le. Egyet közvetlenül az Ajtósi Dürer sor mentén, egyet pedig a Hermina út mellett.

A Garten Studio Kft. nyertes pályázata. A képen pirossal karikáztuk be a két kutyafuttatót.
photo_camera A Garten Studio Kft. nyertes pályázata. A képen pirossal karikáztuk be a két kutyafuttatót.

Arról, hogy milyen is a kutyás élet a Városligetben jelenleg, illetve egy évvel ezelőtt, a fenti videóból tájékozódhat, amikor is a bosszúálló, jól szervezett varjúcsapatokat próbáltuk meglesni. (A budapesti madarakról itt olvashat.)

Jelenleg a Városliget teljes területén többnyire póráz nélkül sétálnak a kutyák. Ez egyébként egy 2010-es kormányrendelet szerint illegális, a jogszabály előírja, hogy belterület közterületén pórázzal lehet csak sétáltatni a kutyafuttatókon kívül. Ezt a szabályt Budapesten szinte sehol nem tartják be, és többnyire nem is szólnak érte, amíg a gazda a felelősen viselkedik, és nem viszi például játszótérre vagy sportpályára a kutyáját.

Idén azonban felborult Budapesten ez a nyugalmi állapot: a X. kerületi önkormányzat a kerület legnagyobb közparkjainak többségéből teljesen kitiltotta a kutyákat, cserébe nagy kutyafuttatókat hozott létre. Kőbánya fideszes vezetése szerint így lehet békésen egymás mellett élni, hogy a tereket kutyamentes, pórázos és póráz nélküli zónákra osztották fel. A kőbányai szabályok ellen a múlt hónapban egészen nagy tüntetést is szerveztek a budapesti kutyások.

Már a kőbányai kutyavita idején is pletykáltak arról, hogy a Városligetben is a X. kerületihez hasonló szabályokat fogadnak majd el. A mostani tervek alapján pedig látszik, hogy nem volt alaptalan ez az aggodalom.

A Városliget Zrt. munkatársai kérdéseinkre azt mondták, hogy Liget végleges rendezéséről még egyeztetnek, és a kutyafuttatók helye és mérete is változhat még. Azt viszont a zrt. munkatársai nem tagadták, hogy a Ligetet a kőbányai parkokban lévőkhöz hasonló zónákra szeretnék osztani, tehát lenne olyan rész, ahová nem mehetnek be a kutyák, olyan, ahová csak pórázon, meg lennének a kutyafuttatók, ahol el lehet engedni az állatokat.

A Városliget Zrt. a rendezésről egyeztet több civilszervezettel, köztük az EB OVO kutyás egyesülettel is. Ők készítettek már több kérdőivel felmérését is a városligeti kutyatartók szokásairól. Csonka Berta, az egyesület elnöke azt mondta, hogy a felméréseikből látszik:

3 fontos kutyás központ van a Ligetben: az 56-os emlékmű környéke, a Pecsa előtti Nagyrét és a Királydomb.

Az EB OVO célja, hogy ezeken a helyeken mindenképp megmaradjon a szabad sétáltatás joga. A mostani tervek szerint ez nem marad meg.

„De egyelőre nem izgulok, hogy gáz lesz”

- mondta Csonka Berta. Szerinte a kőbányai tüntetésből is látszott, hogy a budapesti kutyatartók egyre felelősebbek és egyre tudatosabbak, jobban és szervezettebben ki tudják nyilvánítani az akaratukat. Az EB OVO továbbra is igyekszik a Városliget Zrt. partnere lenni, és meggyőzni a park üzemeltetőit arról, hogy a Városligetben integrált, kulturált kutyás parkot kellene létrehozni.

Maga a Liget beépítése azonban egyelőre nem ebbe az irányba mutat. A parkba ugyanis most is rengeteg kutya jár sétálni. A kőbányai önkormányzat azt állította, hogy a X. kerületben csak 1625 regisztrált kutya van, de akár 12-13 ezer is élhet a lakásokban. Kőbányán 79 ezren laknak, azaz kicsit kevesebben, mint a Városligettel szomszédos VI. és VII. kerületekben.

Viszont a Városligetbe rengeteg kutyás jár a 125 ezer lakosú XIV. kerületből és a 120 ezer lakosú XIII. kerületből is. Sőt, az EB OVO kérdőíve szerint a Városligetben kutyát sétáltatók csak fele helyi, a másik 50 százalék autóval vagy tömegközlekedéssel érkezik a kutyájával a Ligetbe. Ez alapján egészen biztos, hogy a Ligetben nem csak a parkkal szomszédos négy kerület (a VI., a VII., a XIII. és a XIV.) kutyái sétálnak, hanem távolabbról is érkeznek állatok.

Ha végigmegyünk egy átlagos tavaszi vagy nyári délután a Városligeten, akkor látszik is, hogy a rengeteg kutya kényelmesen elfoglalja a parkot. Hétvégente pedig a kutyák piknikezőkkel, kirándulókkal és sportolókkal osztoznak a parkon, különösebb probléma nélkül.

Most a Liget beépítése több épületet és több embert ígér, és nőni fog azoknak a gyeptéglás zöldfelületeknek az aránya is, ahonnan a kutyákat egészen biztosan kitiltják.

Ha pedig tényleg a kutyafuttatókra zsúfolják a Ligetbe járó több ezer kutyát, akkor a városligeti kutyatartásnak a mai, szeretett formájában egészen biztosan örökre vége. A Városliget Zrt. azt mondja, hogy egyelőre nincs eldöntve semmi, de 2014-ben már a Fővárosi Közgyűlés is olyan építési tervet fogadott el, amin egyetlen kutyafuttatót terveztek a Ligetbe, a többi részre pedig maximum pórázzal lehetett volna kutyát vinni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.