Többet keres, aki több könyv között nőtt fel

TUDOMÁNY
2016 május 29., 20:07

Három olasz közgazdász egy frissen megjelent tanulmányukban bebizonyította, hogy többet keres az az ember, aki több könyv között nőtt fel.

A tézis bizonyításához 6000, az 50-es években született férfit kérdeztek meg 9 európai országban arról, hogy mennyit kerestek átlagosan eddig, és hány könyvük volt otthon 10 éves korukban. Egyértelműen látszott, hogy aki több könyv között nőtt fel, az keresett jobban.

Abban az összevetésben is látszott az összefüggés, amikor figyelembe vették az iskolázottságot. Arra jutottak, hogy átlagosan minden plusz iskolában töltött év 9 százalékkal magasabb fizetést jelentett. Ám akinél kevés könyv volt otthon, annál csak 5 százalékot javított a bérén a több tanulás, akinél viszont nagyon sok könyv volt, annak 21 százalékot számított az extra év az iskolában.

A kutatók két magyarázattal is előálltak. Egyrészt az olvasás segíti a tanulást, ezért hasznos a sok könyv. Másrészt az a család, ahol sok könyv van, valószínűleg eleve jobb szociális és gazdasági hátteret tud biztosítani, ami előnyt jelent az életben. (telegraph)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.