Megpróbáltuk a lehetetlent: összeszedni az összes már kész vagy még épülő stadiont

futball
2016 május 30., 03:51
comments 312

Alig jutottak fel a harmadosztályból az NB II-be, máris nekilátták a stadionok kipofozásának Dorogon, Mosonmagyaróváron, Cigándon, Cegléden és a már most elhíresült, 440 milliós nem fogod elhinni aréna építését is megkezdik, hogy az a pár tucat néző tényleg megkapja, ami jár neki. Ez persze tényleg csak kicsi ékszerdoboz lesz a kisvárdaihoz képest, ami 1,5 milliárdból lesz igazi ékszerdoboza Seszták Miklós miniszter csapatának.

Ami előírás már az NB II-ben is: legyen legalább pár száz fős fedett lelátó, és mindenhol rendes, alácsövezett, vízelvezető gyepszőnyeg műfű helyett. Hamarosan kötelező lesz a fűthető gyepszőnyeg is, hogy télen is lehessen játszani. A gyepkályha bedurrantása alkalmanként 800 ezer-1 millió forint, ami azért pár száz néző miatt annyira nem éri majd meg.

Ami igazán mutatja a stadionépítések átgondoltságát, hogy a harmadosztályba kiesők közül mindegyik érintett a tervekben.

  • A Szigetszentmiklós stadionjának kicsinosítására 120 millió van félretéve.
  • Ajkán 400 milliót költhettek arra, hogy a következő szezonban megfelelő körülmények között élvezhessék a harmadosztályú focit a nézők.
  • A Dunaújváros stadionjának a világítását az az Elios építette ki, amelynek a munkák során még tulajdonosa volt a kormányfő veje, Tiborcz István. Még fűthető gyepszőnyeget is leraktak, csakhogy idény közben csőd ment a klub, és ifistákkal álltak ki a meccsekre, mennek ők is a harmadosztályba. A stadionra az elmúlt időszakban összesen 600 milliót költöttek,
  • De nem lesz teljesen kihasználatlan a több mint félmilliárdért felújított stadion. A harmadosztályba való kiesést éppen hogy megúszó Vácnál ugyanis teljesen feladták, hogy megfeleljenek az NBII-es stadionokkal szembe támasztott feltételeknek, és inkább Dunaújvárosban játszanak majd.

Az elmúlt évben több olyan klub is volt, amelyik hamarabb zuhant össze, minthogy el tudta volna költeni a stadionépítésre a közösből félretett pénzt. Így járt a nemrég még elsőosztályú, most már harmadosztályú Kaposvár, ahol eredménytelen lett a közbeszerzési eljárás, mert az önkormányzatnak nem volt rá pénze. Nem csoda, egymilliárdos stadion volt a tervekben. Tatabányán is magasabb volt a legalacsonyabb ár is annál, mint amennyi pénz volt a stadion további korszerűsítésére. És az anyagilag fejre állt Kecskemétnél sem erőltetik tovább a stadionépítést, bár ráköltöttek a tervekre 60 milliót, a város nem akar beleugrani az összesen 800 milliós építkezésbe, aminek a nagy részét az állam állná. A csapat amúgy már csak a megyei első osztályban szerepelt.

Anyagi csőd miatt Pécs és Győr esett ki korábban a stadionépítési programból, Pápán sem valószínű, hogy elkészült a stadion, miután a csapat ellehetetlenült. Szerencse, hogy itt hamarabb mentek csődbe a klubok, minthogy ott álljanak az üres stadionok. De persze a kiesők helyébe azonnal lépnek újak, ahogy látjuk az NBII-be frissen feljutóknál. Az Átlátszó adatai alapján nemrég írtuk meg, hogy összesen 215 milliárd megy el stadionokra, ahogy látszik, a tervek változnak, de a nagyságrend azért marad.

Már elkészült:

Pancho Aréna, Felcsút

photo_camera 3600 férőhelyes. Átlagnézőszám a szezonban: 1701. Ára: 3,8 milliárd (ebből a tao révén 2,7 milliárd közpénz). Kivitelező: két tucat volt, köztük természetesen Mészáros Lőrinc cége, valamint a Pharos '95 és akkor még természetesen a Közgép. Átadás: 2014 április. A csapat a következő szezonban másodosztályú lesz.

Nagyerdei Stadion, Debrecen

photo_camera 20 340 férőhelyes. Átlagnézőszám a szezonban: 3 010, a legrosszabb kihasználtságú stadion az első osztályban. Ára: 13,5 milliárd. Kivitelező: Hajrá, Debrecen elnevzésű konzoricum, tagjai: két helyi cég, a Hunép Zr.t és Épker Service Zrt. Átadás: 2014 május Fotó: dvsc.hu

Groupama Aréna, Ferencváros

photo_camera 22 000-23 000 ezres. Átlagnézőszám az előző szezonban bajnokikon: 7 732. Ára: 19,5 milliárd. Kivitelező: Market Zrt. Átadás: 2014. augusztus.

Alcufer Stadion, Gyirmót

photo_camera 4500 fős. Ár: 900 millió forint, ebből 630 millió közpénz a tao révén. Kivitelező: Betonsped Kft. Átadás: 2015 szeptember A csapat most jutott fel az első osztályba. Fotó: MTI

Káposztás utcai stadion, Sopron

photo_camera 5500 fős, részben felújított. Ez volt az a pálya, aminek befedték az egyik lelátóját és alácsövezték a gyepet, hogy bírja az esőt, ehhez képest a tető alatt megáztak a szurkolók, mert bevert alá az eső, a pályán meg kisebb tavacskák alakultak ki a márciusi átadás után pár héttel. Az első ütemre 400 millió közpénzt költöttek, a második ütemre elmegy még 152 millió, új eredményjelzőre például. Fotó: magyarfutball.hu

Tiszaligeti Stadion, Szolnok

photo_camera 3750 férőhelyes. Ár: mindennel együtt 2,5 milliárd, ebből kétmilliárd közpénz. Átadás: 2016 április. Kivitelező: Market Építő Zrt. és a szolnoki Maranello Építőipari Kft. Most hétvégén 400 néző volt kint. Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Átadás előtt toporognak:

Városi Stadion, Mezőkövesd

photo_camera 5000 férőhelyes, tavasszal az átlagnézőszám 1583 volt. Ára: 1,25 milliárd forint, teljesen közpénzből. Tállai András csapatának stadionja több ütemben készül, jövő hét végén lesz az átadása a pályát teljesen körbezáró lelátónak. Kivitelező: főként a Pharos '95 Kft., illetve a Strabag

Balmazújvárosi Városi Sportpálya

photo_camera 2435 férőhelyes, újjáépült, lettek új lelátók, világítás, eredménykijelző. Ára 640 millió forint közpénz. Lényegében kész, de csak nyáron lesz az avató,mert a VIP-páhollyal még volt tennivaló. Kivitelező: Pharos '95. Fotó: balmazfoci.hu  

Hungária körút, MTK

photo_camera 5322 fős lesz az MTK új stadionja, amit szeptemberben adnak át. Az elmúlt két szezonban a stadionnélküli MTK számos helyen játszotta a hazai meccseit, az átlagnézőszám nem érte el az ezret sem, de Deutsch négyezer nézőt ígér az új stadionban. Az ára 6,3 milliárd forint lesz, a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a West Hungária Bau Kft. építi.

Szusza Ferenc Stadion, Újpest

photo_camera Az első Orbán-kormány alatt korszerűsítették az UTE stadionját, most csak kisebb munkákat végeznek el rajta 800 millió forintért. Fotó: Mester - Építő

ZTE Aréna, Zalaegerszeg

photo_camera Az év végére befejezik a 2003-ban félbemaradt aréna építését, 1,25 milliárd forintból. A kivitelező a ZÁÉV Zrt., 11 200 néző fér majd el benne. A másodosztályú csapat a nagy nézőszámú klubok közé tartozik az NB II-ben, most hétvégén 1580-an ültek a lelátón.

Sóstói stadion, Székesfehérvár

photo_camera A 14 500 fős arénát sem azért építik Fehérváron, mert kinőtte a szurkolótábor a régit, 2-3 ezer néző az átlag. 14,7 milliárdból épül, jövőre lesz kész.

Rohonci út, Szombathely

photo_camera Kisebb összegekről volt szó kezetekben, de ment egyre feljebb, végül mindennel (csarnokkal) együtt 15 milliárd forintért épül az új 8500 fős szombathelyi stadion. Az átlagnézőszám 2800 volt a szezonban.

Kórház utcai Stadion, Békéscsaba

photo_camera Új gyepszőnyeg lett, a tervezett 2500 fős lelátó építését és a másik befedését viszont nem tudta megvárni az első osztályban a Békéscsaba, mert kiestek. A kormány januárban emelte meg az itteni stadionrekonstrukció keretét, ami összesen végül 1,125 milliárd lett, jövőre lesznek meg mindennel.

Fehérvári úti Stadion, Paks

photo_camera 4500 fős stadion építését kezdték meg most tavasszal, jövő szeptemberre lesz kész, 1,4 milliárdba kerül. 1371 volt az átlagnézőszám tavaly. Fotó: Paksi Fc Stadion

DVTK-stadion, Diósgyőr

A diósgyőri stadion látványterve.
photo_camera 15 ezres stadion épül, 10,8 milliárdért. Azért, hogy az építkezés ideje alatt is tudjon hol játszani a Diósgyőr, felújítanak egy másik stadiont is, részben az elbontott anyagokból. Jövőre lesz kész.

Puskás-stadion

Az új Puskás Ferenc Stadion a Közti Zrt. látványtervén.
photo_camera A nemzeti stadion 100 milliárdból épül. A régit már szinte teljesen elbontották, 2019-re lesz kész az új, a 2020-as Európa-bajnokság négy meccsét is ebben rendezik.

Érd

photo_camera A harmadosztályú csapat 3,3 milliárdért kap multifunkcionális sportcentrumot, benne stadionnal.

Kozármisleny

photo_camera 440 millióból alakítják ki egy dűlőből az új stadion Kozármislenyen. A csapat rendre 150 fő előtt játszik, de jövőre már legalább a másodosztályban.

Bozsik stadion, Honvéd

photo_camera Az ígéretek alapján már kész kéne lennie, még el sem kezdték az új Bozsik stadion építését. 8000 főrhelyes lesz, 5,5 milliárd lesz rá. Forrás: honvedfc.hu

Dorozsmai úti stadion, Szeged

photo_camera Kiss-Rigó László püspök csapata hárommilliárdos stadionban játszhat majd, ebből kétmilliárd közpénzből áll majd rendelkezésre.

Aminek nincs látványterve, de részben kész vagy készül, erősen tervben van:

  • Vasas stadion, négymilliárd forint
  • Kisvárda, 1,5 milliárd (+500 millió az akadémiára)
  • Nyíregyházi Városi Stadion rekonstrukciója, 500 millió
  • Ajkai Városi Sportcentrum, összesen 550 millió forint
  • Budaörsi stadion, egymilliárd forint, abból 700 millió közpénz
  • Cegléd, 400 millió
  • Siófok, 600 millió

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.