Megpróbáltuk a lehetetlent: összeszedni az összes már kész vagy még épülő stadiont

2016 május 30., hétfő 3:51
317

Alig jutottak fel a harmadosztályból az NB II-be, máris nekilátták a stadionok kipofozásának Dorogon, Mosonmagyaróváron, Cigándon, Cegléden és a már most elhíresült, 440 milliós nem fogod elhinni aréna építését is megkezdik, hogy az a pár tucat néző tényleg megkapja, ami jár neki. Ez persze tényleg csak kicsi ékszerdoboz lesz a kisvárdaihoz képest, ami 1,5 milliárdból lesz igazi ékszerdoboza Seszták Miklós miniszter csapatának.

Ami előírás már az NB II-ben is: legyen legalább pár száz fős fedett lelátó, és mindenhol rendes, alácsövezett, vízelvezető gyepszőnyeg műfű helyett. Hamarosan kötelező lesz a fűthető gyepszőnyeg is, hogy télen is lehessen játszani. A gyepkályha bedurrantása alkalmanként 800 ezer-1 millió forint, ami azért pár száz néző miatt annyira nem éri majd meg.

Ami igazán mutatja a stadionépítések átgondoltságát, hogy a harmadosztályba kiesők közül mindegyik érintett a tervekben.

 • A Szigetszentmiklós stadionjának kicsinosítására 120 millió van félretéve.
 • Ajkán 400 milliót költhettek arra, hogy a következő szezonban megfelelő körülmények között élvezhessék a harmadosztályú focit a nézők.
 • A Dunaújváros stadionjának a világítását az az Elios építette ki, amelynek a munkák során még tulajdonosa volt a kormányfő veje, Tiborcz István. Még fűthető gyepszőnyeget is leraktak, csakhogy idény közben csőd ment a klub, és ifistákkal álltak ki a meccsekre, mennek ők is a harmadosztályba. A stadionra az elmúlt időszakban összesen 600 milliót költöttek,
 • De nem lesz teljesen kihasználatlan a több mint félmilliárdért felújított stadion. A harmadosztályba való kiesést éppen hogy megúszó Vácnál ugyanis teljesen feladták, hogy megfeleljenek az NBII-es stadionokkal szembe támasztott feltételeknek, és inkább Dunaújvárosban játszanak majd.

Az elmúlt évben több olyan klub is volt, amelyik hamarabb zuhant össze, minthogy el tudta volna költeni a stadionépítésre a közösből félretett pénzt. Így járt a nemrég még elsőosztályú, most már harmadosztályú Kaposvár, ahol eredménytelen lett a közbeszerzési eljárás, mert az önkormányzatnak nem volt rá pénze. Nem csoda, egymilliárdos stadion volt a tervekben. Tatabányán is magasabb volt a legalacsonyabb ár is annál, mint amennyi pénz volt a stadion további korszerűsítésére. És az anyagilag fejre állt Kecskemétnél sem erőltetik tovább a stadionépítést, bár ráköltöttek a tervekre 60 milliót, a város nem akar beleugrani az összesen 800 milliós építkezésbe, aminek a nagy részét az állam állná. A csapat amúgy már csak a megyei első osztályban szerepelt.

Anyagi csőd miatt Pécs és Győr esett ki korábban a stadionépítési programból, Pápán sem valószínű, hogy elkészült a stadion, miután a csapat ellehetetlenült. Szerencse, hogy itt hamarabb mentek csődbe a klubok, minthogy ott álljanak az üres stadionok. De persze a kiesők helyébe azonnal lépnek újak, ahogy látjuk az NBII-be frissen feljutóknál. Az Átlátszó adatai alapján nemrég írtuk meg, hogy összesen 215 milliárd megy el stadionokra, ahogy látszik, a tervek változnak, de a nagyságrend azért marad.

Már elkészült:

Pancho Aréna, Felcsút

3600 férőhelyes. Átlagnézőszám a szezonban: 1701. Ára: 3,8 milliárd (ebből a tao révén 2,7 milliárd közpénz). Kivitelező: két tucat volt, köztük természetesen Mészáros Lőrinc cége, valamint a Pharos '95 és akkor még természetesen a Közgép. Átadás: 2014 április. A csapat a következő szezonban másodosztályú lesz.

Nagyerdei Stadion, Debrecen

20 340 férőhelyes. Átlagnézőszám a szezonban: 3 010, a legrosszabb kihasználtságú stadion az első osztályban. Ára: 13,5 milliárd. Kivitelező: Hajrá, Debrecen elnevzésű konzoricum, tagjai: két helyi cég, a Hunép Zr.t és Épker Service Zrt. Átadás: 2014 május Fotó: dvsc.hu

Groupama Aréna, Ferencváros

22 000-23 000 ezres. Átlagnézőszám az előző szezonban bajnokikon: 7 732. Ára: 19,5 milliárd. Kivitelező: Market Zrt. Átadás: 2014. augusztus.

Alcufer Stadion, Gyirmót

4500 fős. Ár: 900 millió forint, ebből 630 millió közpénz a tao révén. Kivitelező: Betonsped Kft. Átadás: 2015 szeptember A csapat most jutott fel az első osztályba. Fotó: MTI

Káposztás utcai stadion, Sopron

5500 fős, részben felújított. Ez volt az a pálya, aminek befedték az egyik lelátóját és alácsövezték a gyepet, hogy bírja az esőt, ehhez képest a tető alatt megáztak a szurkolók, mert bevert alá az eső, a pályán meg kisebb tavacskák alakultak ki a márciusi átadás után pár héttel. Az első ütemre 400 millió közpénzt költöttek, a második ütemre elmegy még 152 millió, új eredményjelzőre például. Fotó: magyarfutball.hu

Tiszaligeti Stadion, Szolnok

3750 férőhelyes. Ár: mindennel együtt 2,5 milliárd, ebből kétmilliárd közpénz. Átadás: 2016 április. Kivitelező: Market Építő Zrt. és a szolnoki Maranello Építőipari Kft. Most hétvégén 400 néző volt kint. Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Átadás előtt toporognak:

Városi Stadion, Mezőkövesd

5000 férőhelyes, tavasszal az átlagnézőszám 1583 volt. Ára: 1,25 milliárd forint, teljesen közpénzből. Tállai András csapatának stadionja több ütemben készül, jövő hét végén lesz az átadása a pályát teljesen körbezáró lelátónak. Kivitelező: főként a Pharos '95 Kft., illetve a Strabag

Balmazújvárosi Városi Sportpálya

2435 férőhelyes, újjáépült, lettek új lelátók, világítás, eredménykijelző. Ára 640 millió forint közpénz. Lényegében kész, de csak nyáron lesz az avató,mert a VIP-páhollyal még volt tennivaló. Kivitelező: Pharos '95. Fotó: balmazfoci.hu  

Hungária körút, MTK

5322 fős lesz az MTK új stadionja, amit szeptemberben adnak át. Az elmúlt két szezonban a stadionnélküli MTK számos helyen játszotta a hazai meccseit, az átlagnézőszám nem érte el az ezret sem, de Deutsch négyezer nézőt ígér az új stadionban. Az ára 6,3 milliárd forint lesz, a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a West Hungária Bau Kft. építi.

Szusza Ferenc Stadion, Újpest

Az első Orbán-kormány alatt korszerűsítették az UTE stadionját, most csak kisebb munkákat végeznek el rajta 800 millió forintért. Fotó: Mester - Építő

ZTE Aréna, Zalaegerszeg

Az év végére befejezik a 2003-ban félbemaradt aréna építését, 1,25 milliárd forintból. A kivitelező a ZÁÉV Zrt., 11 200 néző fér majd el benne. A másodosztályú csapat a nagy nézőszámú klubok közé tartozik az NB II-ben, most hétvégén 1580-an ültek a lelátón.

Sóstói stadion, Székesfehérvár

A 14 500 fős arénát sem azért építik Fehérváron, mert kinőtte a szurkolótábor a régit, 2-3 ezer néző az átlag. 14,7 milliárdból épül, jövőre lesz kész.

Rohonci út, Szombathely

Kisebb összegekről volt szó kezetekben, de ment egyre feljebb, végül mindennel (csarnokkal) együtt 15 milliárd forintért épül az új 8500 fős szombathelyi stadion. Az átlagnézőszám 2800 volt a szezonban.

Kórház utcai Stadion, Békéscsaba

Új gyepszőnyeg lett, a tervezett 2500 fős lelátó építését és a másik befedését viszont nem tudta megvárni az első osztályban a Békéscsaba, mert kiestek. A kormány januárban emelte meg az itteni stadionrekonstrukció keretét, ami összesen végül 1,125 milliárd lett, jövőre lesznek meg mindennel.

Fehérvári úti Stadion, Paks

4500 fős stadion építését kezdték meg most tavasszal, jövő szeptemberre lesz kész, 1,4 milliárdba kerül. 1371 volt az átlagnézőszám tavaly. Fotó: Paksi Fc Stadion

DVTK-stadion, Diósgyőr

15 ezres stadion épül, 10,8 milliárdért. Azért, hogy az építkezés ideje alatt is tudjon hol játszani a Diósgyőr, felújítanak egy másik stadiont is, részben az elbontott anyagokból. Jövőre lesz kész. Fotó: DVTK

Puskás-stadion

A nemzeti stadion 100 milliárdból épül. A régit már szinte teljesen elbontották, 2019-re lesz kész az új, a 2020-as Európa-bajnokság négy meccsét is ebben rendezik. Fotó: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium/Közti Zrt.

Érd

A harmadosztályú csapat 3,3 milliárdért kap multifunkcionális sportcentrumot, benne stadionnal.

Kozármisleny

440 millióból alakítják ki egy dűlőből az új stadion Kozármislenyen. A csapat rendre 150 fő előtt játszik, de jövőre már legalább a másodosztályban.

Bozsik stadion, Honvéd

Az ígéretek alapján már kész kéne lennie, még el sem kezdték az új Bozsik stadion építését. 8000 főrhelyes lesz, 5,5 milliárd lesz rá. Forrás: honvedfc.hu

Dorozsmai úti stadion, Szeged

Kiss-Rigó László püspök csapata hárommilliárdos stadionban játszhat majd, ebből kétmilliárd közpénzből áll majd rendelkezésre.

Aminek nincs látványterve, de részben kész vagy készül, erősen tervben van:

 • Vasas stadion, négymilliárd forint
 • Kisvárda, 1,5 milliárd (+500 millió az akadémiára)
 • Nyíregyházi Városi Stadion rekonstrukciója, 500 millió
 • Ajkai Városi Sportcentrum, összesen 550 millió forint
 • Budaörsi stadion, egymilliárd forint, abból 700 millió közpénz
 • Cegléd, 400 millió
 • Siófok, 600 millió

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt