Nagyobb a Fradi és a Videoton focicsapatának a költségvetése, mint a rendszeresen BL-döntőt játszó veszprémi kéziseké

sport
2016 május 31., 16:16
comments 200

Masszív veszteség, brutális bérköltség. Ez volt a két lehetősebb magyar fociklub tavalyi mérlege. A jelentős költségvetés ellenére a két csapat nemzetközi eredmény szinte nulla volt.

Nyilvános a Fradit és a Videotont működtető cégek mérlege, megnéztük még a Debrecent és a Puskás Akadémiát is. Utóbbiról előre annyit, hogy a szezon végén az NBI-ből kieső felcsútiak majdnem hajszálra annyit költöttek bérekre, mint a nemzetközi meccseket is játszó, harmadik helyezett debreceniek. Nem volt elég.

Ferencváros (FTC Labdarúgó Zrt.)

A Fradi veszteséges, ami nem meglepő, mert tavaly is csak egy 1,1 miliárdos tulajdonosi támogatás kozmetikázta 45 milliós pluszra az üzemi eredményt. A profi focit működtető cég 99 százalékos tulajdonosa a Ferencvárosi Torna Club, 1 százalék a Fotexé. Csak fizetésekre többet költenek, mint amennyi a nettó árbevételük.

photo_camera Kubatovval pénz jött, a tábort elvesztette a Fradi

Az FTC Labdarúgó Zrt.

  • mérleg szerinti eredménye 2015-ben: mínusz 196 millió forint (2014-ben 45 milliós plusszal zártak, köszönhetően egy 1,1 milliárdos tulajdonosi támogatásnak. Tavaly 486 millió jött a tulajdonostól.)
  • nettó árbevétele: 2,1 milliárd (2014-hez képest 392 millióval több)
  • személyi jellegű kiadás: 2,6 milliárd (2014-hez képest 344 millióval több)
  • adófizetési kötelezettség: 8,2 millió forint

Valami specális elszámolásban lehetnek a stadiont üzemeltető céggel, mert a beszámoló szerint a jegy- és bérletértékesítés a 2014-es 197 millióról négymillióra csökkent.

Kubatov Gábor egy tavaszi rendezvényen elárulta, hogy a Fradi költségvetése 10-11 millió euró, szerinte még harmadennyi kéne a sikeres nemzetközi szerepléshez, vagyis a BL-csoportkörbe jutáshoz. (A számítása alapja az, hogy a tavaly BL-csoportkörbe jutó csapatok közül a Malmőé volt a legkisebb költségvetés, 16 millió euró). Tavaly a Fradit az Európa-liga selejtezőjében oda-vissza verte a jóval kisebb költségvetésű bosnyák Zseljezsnicar.

Videoton (Fehérvár F.C. Kft.)

A tavalyi bajnok, idei második helyzet a Fradi mellett a másik privilegizált, Mol-támogatással megsegített klub, szintén veszteséges, döntően azért, mert rengeteget költ fizetésekre. Ez Orbán Viktor kötélbarátjának, Garancsi Istvánnak a klubja. A Fehérvár F.C. Kft. százazalékos tulajdonosa a Futball-F 2007 Kft. (többségi tulajdonos Garancsi, kisebbségi tulajdonos az energetikában utazó Pap Géza. Kell belerakniuk abból, amit kaszálnak más, államközeli üzleteken, 2014-ben például az 1,4 milliárdos veszteség miatt 1,5 milliárdos tőkeemelést hajtottak végre a tulajdonosok. Van honnan, Garancsi cége, a Market bőségesen kap állami megrendelést.)

A Fehérvár F.C. Kft

  • mérleg szerinti eredménye: mínusz 1,1 milliárd (2014-ben szintén mínuszban 1,4 milliárd volt)
  • nettó árbevétele: 2 milliárd (364 millióval több, mint 2014-ben)
  • személyi jellegű kiadás: 2,5 milliárd (520 millióval több, mint 2014-ben)
  • adófizetési kötelezettség: 0 forint (2014-ben szintén 0 forint)

Vagyis itt is jóval többet költenek csak bérekre, mint amennyi a bevételük.

Orbán Viktor miniszterelnök és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a Rosenborg győzelmével záruló DVSC-meccsen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án.
photo_camera Garancsi István és Orbán Viktor Debrecenben, 2015. július 30. - Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Szponzoroktól és hirdetőktől 1 milliárd folyt be (350 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban). Nem a jegybevételekből él a klub, abból mindössze 59 millió forint jött be, tévéközvetítésekből már jóval több, 521 millió. A profi focit működtető céget 120 millió forinttal támogatja a székesfehérvári önkormányzat is. A Videoton a nemzetközi kupában tavaly sem a BL, sem az Európa-liga csoportkörébe nem jutott be.

Ez a két klub messze kiemelkedik a magyar mezőnyből az anyagi lehetőségeivel. Annyi pénzből gazdálkodnak, amennyiből kézilabdában például rendszeresen Bajnokok Ligája döntős csapatot lehet működtetni. Rendben, a tavalyi BL-fináléban a Barcelonával szemben simán kikapott, idén a lengyel Kielce ellen nyolcgólos vezetésről bukott el a Veszprém, de két éven belül azért mégis kétszer játszott döntőt. Magyar focicsapatoknak a BL-ben még a csoportkör is elérhetetlen mostanában.

Szóval, a Veszprémből BL-döntős csapatot csinálni sem éri meg anyagilag, mert az 1,9 milliárdos árbevételük nem elég a kiadásaik fedezésére, 549 millió forintos veszteséggel zártak. Itt is a magas bérköltségek jelentik a problémát, 2014-ben egymilliárd, tavaly már ennek a duplája, kétmilliárd volt a teljes személyi kiadás. De ennyi pénzért valóban a kézilabda világsztárjait szerződtetik, és a világ egyik legerősebb csapatát építik.

Debrecen (DVSC Futball Szervező Zrt.)

Hogy mennyire ugrik ki a Fradi és a Videoton költségvetése a magyar mezőnyből, arra jó példa a Debrecen. Elmúlt az aranykoruk, de a harmadik helyre most is odaértek, nemzetközi kupákban indulnak rendszeresen.

photo_camera Stadionavató Debrecenben

A cégben 73 százalékos tulajdonos a kaszinókoncessziókat kapó Szima-család, 25 százaléka van a debreceni önkormányzatnak is, és számos cég rendelkezik minitulajdonnal.

A DVSC Futball Szervező Zrt.

  • mérleg szerinti eredménye mínusz 116,5 millió(2014-ben szintén mínusz 326 millió volt)
  • nettó árbevétele 981 millió (295 millióval több, mint egy évvel korábban)
  • személyi jellegű kiadás: 753 millió (127 millióval több, mint 2014-ben)
  • adófizetési kötelezettsége: 2,1 millió

Vagyis a Debrecen is veszteséges, de legalább a bérköltséget próbálják keretek közt tartani. Ami azt jelenti, hogy háromszor kisebb, mint a Videotonnál vagy a Fradinál.

De ami a legviccesebb, hogy a bérköltségük nagyjából akkora, mint Felcsúton.

Puskás Aladémia (Puskás Futball Club Kft.)

A Puskás Futball Club Kft. száz százalékos tulajdonosa az Orbán Viktor alapította Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány. A tulajdonos alapítvány a veszteség fedezetére 402 millió 710 ezer forintot fizetett be tavaly.

A felcsúti klub hasított tavaly árbevételben, a bekasszírozott összeg messze meghaladta a nemzetközi kupában is induló Debrecenét, a bérköltségük is akkora volt, mint a bronzérmesé. Ehhez képest a szezon végén kiestek az NB1-ből.

A Puskás Futball Club Kft.

  • mérleg szerinti eredménye 259 millió forint pluszban (2014-ben mínusz 127 millió volt, de a tulajdonos a zsebébe nyúlt)
  • nettó árbevétel: 1,44 milliárd (2014-ben ennek a fele sem volt: 706 millió)
  • személyi jellegű kiadások: 744 millió (2014-ben szerényebb volt: 600 millió)
  • adófizetési kötelezettség: 29 millió (2014-ben: 1,5 millió)

A hazai klubok zöménél jóval jobb anyagi lehetőséget döntően a következő támogatók biztosították a Puskásnak:

photo_camera Forrás: pfla.hu

A többségük már most jelezte, hogy kitartanak a Puskás mellett a másodosztályban is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.