Visszavonta a kormány a melegjogokat korlátozó javaslatot

POLITIKA
2016 június 02., 17:04

Még május elején vette észre a melegjogvédő Magyat LMBT Szövetség, hogy a kormány a költségvetési salátatörvénybe rejtett egy módosítót, amivel akár ki lehetett volna üresíteni a bejegyzett élettársi kapcsolatot.

Jelenleg kevés kivételtől eltekintve ugyanaz a szabályozás vonatkozik a bekegyzett élettársi kapcsolatra, mint a házasságra. A tervezett módosító viszont lehetővé tette volna, hogy más törvények különbséget tegyenek a házasok és a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők között.

Az Index összesítése szerint, ha elfogadták volna ezt a módosítást, akkor

  • az élettársak végrendelet nélkül nem örökölhetnének egymástól,
  • nem lennének kötelesek partnerük gyermekét eltartani,
  • de megszűnnének a bejegyzett élettársakra vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok is.

Mindez pedig a melegjogi szervezetek szerint 20 évvel vetné vissza a jogegyenlőségért folytatott küzdelmüket Magyarországon.

A hónap elején egy sajtótájékoztatón Lázár János letagadta, hogy ilyen módosítást terveznének. Mostanra viszont

tényleg vissza is vonták a javaslatot.

A javaslat visszavonását annyival indokolta a kormány, hogy „a felvetődött észrevételek alapján indokolt a módosítások további egyeztetése”. (Index)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.