Drágább a nagyfröccs Ákos éttermében, mint amennyit egy négyzetméterért fizet az I. kerületnek

POLITIKA
2016 június 03., 09:08
comments 307

A Lánchíd közvetlen közelében, a Bem rakparton működik az Andante Borpatika nevű étterem. Az éttermet működtető vállalat többségi tulajdonosa Kovács Ákos énekes, de tulajdonos még a cégben Tiffán Zsolt borász, a Fidesz parlamenti képviselője is.

Az étterem egy 277 négyzetméteres helyiségben működik 2005 óta, ezt az ingatlant az I. kerületi önkormányzattól bérli az Andante Borpatika Kft. A bérleti szerződést tavaly ősszel hosszabbította meg az I. kerületi önkormányzat, Nagy Gábor Tamás polgármester előterjesztése után, 5+5 évre.

Az önkormányzati ülés jegyzőkönyvéből (pdf, 115.oldal) kiderül, hogy Ákosék cége havi 113 153 forint (plusz áfa) bérleti díjat fizetett tavaly az önkormányzatnak az ingatlanért. A képviselő-testület október végén úgy döntött, hogy elég, ha a havi nettó 113 153 forintos bérleti díjat évente a jegybanki alapkamat értékével emelkedik.

Ennek köszönhetően Ákosék jelenleg nettó 408,5 forintos négyzetméteráron bérlik az ingatlant. Ennél az Andante Borpatika étlapja szerint egy sima hosszúlépés is többe kerül a helyen, ezért ugyanis 430 forintot kell fizetni. Igaz, azt bruttóban.

A bérleti díj azért is tűnt kedvezményesnek, mert nemrég a Ruszwurm cukrászda sorsáról szóló nyilatkozatháborúban éppen a budavári önkormányzat adott ki közleményt arról, hogy a cukrászda bérlője csak 6900 forintos bérleti díjat fizetett négyzetméterenként egy évre, míg a környéken a többi bérlő 47 ezer forintot fizet ezért. Ez havi szintre lebontva 3915 forintos négyzetméterárat jelent, ami közel tízszerese annak, mint amit Ákos többségi tulajdonában lévő cégnek fizetnie kell. Ugyanakkor tudunk olyan kerületbeli, az Andante borpatikától alig ötszáz méterre található vendéglátóipari egységről, amely havonta tízezer forintot fizetett négyzetméterenként.

Kulturális programok és nehéz parkolás

A különbséget részben magyarázhatja, hogy a Ruszwurm a Budai Vár közepén működik, ami mindenképp frekventáltabb helyszín, mint a Bem rakpart eleje. De első ránézésre a Lánchíd környéke és a Duna-part sincs elrejtve az emberek elől, ezért megkérdeztük az I. kerületi önkormányzatot, hogy mi indokolta a bérleti díj megállapítását.

A budavári önkormányzat részletes választ küldött, amiben három indokot soroltak fel:

  • Sok felújítás

Mint írják, „a bérlő saját költségén jelentős beruházásokat eszközölt a helyiségben. Kialakította a funkciónak megfelelő gépészeti infrastruktúrát és belső tereket. Szerkezetkészre alakította a helyiség-csoportot, valamint elvégezte az állagmegóvó és felújítási munkálatokat. Az így kialakított helyiség nagy alapterületére tekintettel, az önkormányzat további kedvezményeket adhat/és ad a bérleti díjból.”

  • Nehéz megközelíteni

Az önkormányzat válasza úgy folytatódik, hogy „ráadásul az intézmény előtti járda és útszakasz évekig felvonulási-építési terület volt, (a testületi döntés idején is) előtte parkolni nem lehetett, és bizonytalanul hosszú ideig gyalogosan is igen nehezen lehetett megközelíteni a helyiséget.”

  • Nem is csak étterem

„Harmadrészt, és nem utolsó sorban az Andante Borpatika nem kizárólag vendéglátóipari tevékenységgel foglalkozik, 2005. óta jelentős kulturális eseményeknek, különféle előadásoknak, író-olvasó találkozóknak, kiemelkedő gasztronómiai rendezvényeknek ad otthont, ezzel a kerület egyik jelentős kulturális találkozó helyévé vált. Amint azt az önkormányzat már több ízben hangsúlyozta, mindig, minden vállalkozásnál, minden szerződés megkötésénél az egyedi körülményeket is mérlegelni kell” – írják még válaszukban.

Szijjártó és Ákos a Szabad Európa Ifjúsági Fesztiválon 2004-ben. Forrás: fidelitas.hu
photo_camera Szijjártó és Ákos a Szabad Európa Ifjúsági Fesztiválon 2004-ben. Forrás: fidelitas.hu

Az önkormányzat kitért arra is, hogy a helyiségek bérbe adásakor piaci szereplőként kell eljárniuk, és rájuk is a kereslet-kínálat törvényei vonatkoznak:

„Vannak olyan helyiségek, amelyért tolonganak a jelentkezők, és igen magas bérleti díjakat lehet elérni a versenyeztetés során, és vannak olyan helyiségek, amelyek ingatlanpiaci pozíciója vendéglátás szempontjából nagyon gyenge - ilyen például az Andante Borpatika helyisége is, ahová véletlenül nem sétál be senki, forgalma szinte csak az igen erős program kínálattal biztosítható.”

Az önkormányzat ezért a bérleti díj számításánál figyelembe veszi a szóban forgó helyiség tulajdonságait és ezek után szabják meg az árat. „Az önkormányzatnak továbbá nem célja egyetlen vállalkozás üzleti ellehetetlenítése sem, ezért alkalmaz vállalkozás barát megoldásokat” – tették még hozzá.

Nem megy jól a cégnek, igaz, nem is jön a pénz

Az éttermet működtető Andante Borpatika Kft. évek óta veszteségesen működik. A cég üzleti beszámolója szerint tavaly közel 28 millió forintos nettó árbevétel mellett 750 ezer forintos veszteséggel zárt.

Igaz, az Andante vesztesége aprópénz ahhoz képest, amennyi pénzt Ákos bt.-je, a Fehér Sólyom termelt. A 2015-ös üzleti beszámoló szerint a Fehér Sólyom nettó 401 millió forintos árbevételt és 147 millió forintos profitos produkált. Bérre viszont összesen 2,1 millió forintot fizettek ki.

A napi.hu még tavaly összeszedte a korábbi évek mérlegeit, ez alapján is látszik, hogy 2015 egy kifejezetten jó év volt Ákos számára, még annak ellenére is, hogy női princípiumos megjegyzései miatt fő támogatója, a Telekom szakított vele.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.