Kész Zoltán leadott 190 ezer aláírást a bérplafonos népszavazásért

Kész Zoltán független országgyűlési képviselő péntek délelőtt leadott 190 ezer aláírást a Nemzeti Választási Irodának. Ez azt jelenti, hogy nem sikerült elég támogatzót gyűjtenie.

Kész arról akart népszavazást, hogy 2 millió forintnál ne kereshessenek többet az állami vállalatoknál dolgozók. A kormány 2016-tól állt el a korábban meghirdetett 2 milliós bérplafontól. Ahhoz, hogy a népszavazást kötelező legyen kiírni, 200 ezer támogató aláírást kell összegyűjteni.

Az aláírásokat az MSZP segítségével gyűjtötték, párhuzamosan a szocialisták másik népszavazási kezdeményezésével, amely az állami földek eladását akarja megállítani. Erre még 28-ig lehet gyűjteni aláírásokat. A vasárnapi boltbezárás ellen is e kérdésekkel párhuzamosan tervezett népszavazási kezdeményezést az MSZP, de közben Fidesz visszavonta a törvényt.

Kész kérdése így hangzott volna:

„Egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?”

Kész Zoltán szerette volna, ha a többi parlamenti párt is csatlakozna az aláírásgyűjtéshez, "mert közösen képesek lehetünk elzavarni az Orbán–Habony rezsimet.” Kész a leadáskor azt mondta, hogy a legtöbb aláírást a 13. kerületben és saját választókörzetében, Veszprémben sikerült összegyűjteni.

A kormány is akar idénre népszavazást, az az EU által esetlegesen majd előírt kötelező menekültkvóta visszautasításáról szólna.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.