Kész Zoltán leadott 190 ezer aláírást a bérplafonos népszavazásért

POLITIKA
2016 június 03., 09:15
comments 110

Kész Zoltán független országgyűlési képviselő péntek délelőtt leadott 190 ezer aláírást a Nemzeti Választási Irodának. Ez azt jelenti, hogy nem sikerült elég támogatzót gyűjtenie.

Kész arról akart népszavazást, hogy 2 millió forintnál ne kereshessenek többet az állami vállalatoknál dolgozók. A kormány 2016-tól állt el a korábban meghirdetett 2 milliós bérplafontól. Ahhoz, hogy a népszavazást kötelező legyen kiírni, 200 ezer támogató aláírást kell összegyűjteni.

Az aláírásokat az MSZP segítségével gyűjtötték, párhuzamosan a szocialisták másik népszavazási kezdeményezésével, amely az állami földek eladását akarja megállítani. Erre még 28-ig lehet gyűjteni aláírásokat. A vasárnapi boltbezárás ellen is e kérdésekkel párhuzamosan tervezett népszavazási kezdeményezést az MSZP, de közben Fidesz visszavonta a törvényt.

Kész kérdése így hangzott volna:

„Egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?”

Kész Zoltán szerette volna, ha a többi parlamenti párt is csatlakozna az aláírásgyűjtéshez, "mert közösen képesek lehetünk elzavarni az Orbán–Habony rezsimet.” Kész a leadáskor azt mondta, hogy a legtöbb aláírást a 13. kerületben és saját választókörzetében, Veszprémben sikerült összegyűjteni.

A kormány is akar idénre népszavazást, az az EU által esetlegesen majd előírt kötelező menekültkvóta visszautasításáról szólna.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt