Nem vállalják a felelősséget a csehek a magyar Gripen lezuhanásáért

baleset
2016 június 03., 19:26
comments 251

Nem terheli a cseh hadsereget semmiféle felelősség a magyar hadsereg JAS-39 Gripen vadászgépének tavaly májusi csehországi balesetéért - közölte Jirí Caletka, a cseh védelmi minisztérium sajtóosztályának munkatársa a CTK hírügynökséggel pénteken Prágában.

A magyar pilóták tavaly május 19-én a Lion Effort nevű nemzetközi hadgyakorlaton vettek részt Csehországban, amikor az egyik magyar vadászgép a Prágától keletre fekvő Cáslav katonai repülőtéren leszállás közben túlfutott a leszállópályáján, belefúródott a földbe. A pilótáknak sikerült katapultálniuk, de a gép pedig súlyosan megsérült.Cáslav, 2015. május 19. A magyar hadsereg JAS-39 Gripen vadászgépének roncsa, miután túlfutott a leszállópályán a Prágától keletre fekvõ Cáslav katonai repülõtéren 2015. május 19-én. A gép mindkét pilótája katapultált, egyikük sem sérült meg. (MTI/AP/CTK/Josef Vostarek)A cseh védelmi minisztérium most bejelentette, hogy befejezte a baleset kivizsgálását, de annak eredményét nem hozza nyilvánosságra. A lefolytatott vizsgálat kizárta a Cseh Köztársaság Hadseregének felelősségét a balesetben. A cseh védelmi minisztérium szerint közelebbi információkat a vizsgálat eredményéről, tekintettel arra, hogy a repülőgép és személyzete a magyar légierőhöz tartozik, csak a magyar fél nyújthat. A vizsgálatokban Magyarország, és a vadászgépeket gyártó Svédország szakértői is részt vettek.

A cseh katonai rendőrség közölte, hogy ellenőrizte a vizsgálatot és az államügyészség az egész ügyet átadja a Magyar Köztársaságnak, hogy a magyar fél azt büntetőjogi szempontból is lezárhassa . Szerintük cseh részről nem történt hiba, még büntetőjogi szempontból sem. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.