A norvég állam többé sehogyan nem járul hozzá semmilyen erdőirtáshoz

2016 június 4., szombat 11:35

Már egészen sok olyan cég van a világon, amik annyira nem hajlandóak semmilyen módon hozzájárulni az esőerdők kiirtásához, hogy még erdőirtással előállított alapanyagokat és késztermékeket sem hajlandóak beszerezni. Ez az elkötelezettség azonban eddig nem jelent meg a világ kormányaiban.

Ezt több civilszervezet fájlalta is: rengeteg kormánynál és parlamentnél lobbiztak hasonló irányelvek elfogadásáért. Norvégiában is volt egy erőirtás-ellenes szervezet, ami próbálta elérni a jogalkotóknál, hogy az állam minden szinten mondjon nemet az erdőirtásra.

A norvégiai szervezet most sikerrel járt: az állam olyan szabályokat fogadott el, amikkel kihirdetik a zéró erőirtás politikáját.

A norvég állam ezentúl a közbeszerzéseiben sem ad helyet erdőirtáshoz köthető termékeknek és az ilyen tevékenységet végző cégeknek sem.

Norvégia egyébként is az élen járt az erőirtás elleni harcban: világszerte támogatott erőirtás-ellenes és a biológiai sokszínűség megőrzését célzó kezdeményezéseket, ráadásul segítette az esőerdőkben élő ősközösségek harcát is az erdőirtó cégekkel szemben.

Norvégia, Németország és az Egyesült Királyság már az ENSZ 2014-es klímacsúcsán is aláírt egy kötelezettségvállalást, ami szerint támogatják a cégek és boltok erőirtás-mentes ellátási láncainak kialakítását. De a norvégokhoz hasonlóan erős szabályt még senki nem hozott. (Independent)