Matolcsy unokatestvére szerint nincs azzal semmi gond, hogy a bankja a rokonait meg a saját cégét hitelezi

A Magyar Időknek adott interjút Szemerey Tamás, Matolcsy György unokatestvére. Szemerey az elmúlt hónapokban azért került gyakran a hírekbe, mert több állítás szerint is tulajdonosként sündörgött a jegybank alapítványi botrányába beleroppant vs.hu körül, meg azért, mert kiderült, hogy az általa birtokolt Növekedési Hitel Bank főleg Szemerey rokonainak és barátainak nyújt hiteleket.

Szemerey azt mondta a Magyar Időknek, hogy a bankja hitelei közül kb. 5 százalék ment a rokonoknak. Mi nem így tudjuk, egy korábbi elemzésünk azt hozta ki, hogy a bank hitelei így osztottak meg:

Az 5 százalék kicsit alacsony becslésnek tűnik ezek alapján, még akkor is, ha nem tekintenénk gyanúsnak Száraz István baráti cégeinek hitelezését. Száraz mondjuk tényleg nem rokona a Matolcsy-családnak, inkább csak a barátjuk, és üzlettársuk.

Száraz irányítja a vs-t kiadó és az Origót megszerző médiacsoportot is, amiről korábban mindenkit úgy tudta, hogy Szemerey érdekeltségébe tarozik, és ami több mint 600 milliót zsebelt be a jegybanki alapítványoktól. Pár napja azonban Száraz kiadott egy közleményt, hogy az átláthatatlan cégháló mögött nem is Szemerey áll, hanem ő maga.

Ehhez képest mondjuk Szemerey cége fizette be az illetéket a kiadóvállalat bejegyzése után, de erre a bankár azt mondta a Magyar Időknek, hogy csak azért történt így, mert a cége tanácsokat adott Száraznak a cégalapításhoz, és bábáskodott a cég születésénél.

Kerényi György, a vs első főszerkesztője, aki pár hónappal az indulás után a laptulajdonossal folytatott vitája miatt távozott a posztjáról, azt mondta, hogy Szemerey tulajdonosként tárgyalt vele, A Magyar Idők riportere erre is rákérdezett, de

Szemerey szerint Kerényi csak félreértett valamit, hiszen ő sosem tárgyalt vele tulajdonosként.

Szemereyt arról is kérdezgették, hogy nem visszatetsző-e, hogy ennyi Matolcsy- és Szemerey-rokon jelenik meg a jegybanki alapítványok irányításában, és hogy a jegybanki alapítványok Szemerey bankjánál is tartanak egy rakás pénzt. De Szemerey szerint ez sem gond, hiszen az övéké nagy család, tele van tehetséges és megbízható emberekkel, akik szívesen üzletelnek egymással.