Matolcsy unokatestvére szerint nincs azzal semmi gond, hogy a bankja a rokonait meg a saját cégét hitelezi

bűnügy
2016 június 04., 14:57
comments 116

A Magyar Időknek adott interjút Szemerey Tamás, Matolcsy György unokatestvére. Szemerey az elmúlt hónapokban azért került gyakran a hírekbe, mert több állítás szerint is tulajdonosként sündörgött a jegybank alapítványi botrányába beleroppant vs.hu körül, meg azért, mert kiderült, hogy az általa birtokolt Növekedési Hitel Bank főleg Szemerey rokonainak és barátainak nyújt hiteleket.

Szemerey azt mondta a Magyar Időknek, hogy a bankja hitelei közül kb. 5 százalék ment a rokonoknak. Mi nem így tudjuk, egy korábbi elemzésünk azt hozta ki, hogy a bank hitelei így osztottak meg:

Az 5 százalék kicsit alacsony becslésnek tűnik ezek alapján, még akkor is, ha nem tekintenénk gyanúsnak Száraz István baráti cégeinek hitelezését. Száraz mondjuk tényleg nem rokona a Matolcsy-családnak, inkább csak a barátjuk, és üzlettársuk.

Száraz irányítja a vs-t kiadó és az Origót megszerző médiacsoportot is, amiről korábban mindenkit úgy tudta, hogy Szemerey érdekeltségébe tarozik, és ami több mint 600 milliót zsebelt be a jegybanki alapítványoktól. Pár napja azonban Száraz kiadott egy közleményt, hogy az átláthatatlan cégháló mögött nem is Szemerey áll, hanem ő maga.

Ehhez képest mondjuk Szemerey cége fizette be az illetéket a kiadóvállalat bejegyzése után, de erre a bankár azt mondta a Magyar Időknek, hogy csak azért történt így, mert a cége tanácsokat adott Száraznak a cégalapításhoz, és bábáskodott a cég születésénél.

Kerényi György, a vs első főszerkesztője, aki pár hónappal az indulás után a laptulajdonossal folytatott vitája miatt távozott a posztjáról, azt mondta, hogy Szemerey tulajdonosként tárgyalt vele, A Magyar Idők riportere erre is rákérdezett, de

Szemerey szerint Kerényi csak félreértett valamit, hiszen ő sosem tárgyalt vele tulajdonosként.

Szemereyt arról is kérdezgették, hogy nem visszatetsző-e, hogy ennyi Matolcsy- és Szemerey-rokon jelenik meg a jegybanki alapítványok irányításában, és hogy a jegybanki alapítványok Szemerey bankjánál is tartanak egy rakás pénzt. De Szemerey szerint ez sem gond, hiszen az övéké nagy család, tele van tehetséges és megbízható emberekkel, akik szívesen üzletelnek egymással.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.