Vujity Tvrtko rájött, elment, megérkezett, fizetett, kérte, megnézte, látta, szervezett, fotózott, megrendült, hitte, ámult, bámult, aztán megfázott

életmód
2016 június 04., 18:25
comments 281

Rengeteg beharangozó után végre szombaton fél 8-kor elkezdődött a Duna tévén Vujity Tvrtko EL-KÉ-PESZ-TŐ Trianon-leleplezése. Arról volt szó, amiről többen gondolták, hogy szó lesz:

az Osztrák-Magyar Monarchia tiencsini gyarmatáról.

Ja, nem, mégsem erről, inkább Trvtkóról.

„Rengeteget utaztam a nagyvilágban, sok mindent láttam.” Így szólt a riport felütése. A néző megtudhatta, hogy Tvrtko nagymamája székely volt, ezért a riporter már gyerekkora óta sokat olvasott a békeszerződésről, és sokat jegyzetelt is.

Aztán elment a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Zajtára, amit tévedésből Romániához csatoltak, de Gál Lajos, egy helyi tanító megnézte a térképet, rájött a tévedésre, úgyhogy Zajta visszakerült Magyarországhoz.

Ezen felbuzdulva Trvtko eldöntötte, hogy megnézi a trianoni békszerződést Franciaországban.

A riporter egy Párizshoz közeli levéltárba ment el megnézni a dokumentumot. Többször kihangsúlyozza, hogy zsilipekkel védik a levéltárat, meg hogy milyen nehéz bejutni, de a valósághoz hozzátartozik, hogy a courneuve-i levéltár a francia külügyminisztérium hivatalos levéltára, évtizedek óta ki-be járhatnak ott a kutatók. Magyar kutatók is számtalanszor dolgoztak már ott.

Többször elhangzik, hogy milyen meglepő, hogy a szerződés nem csak pár papírlap, hanem egy hosszú könyv, de azért ez annyira nem nagy meglepetés: elvégre mégiscsak egy regionális birodalomból csináltak egy rakás kis államot, ehhez meg azért kellett a karakterszám.

De Trvtko talált EGY NAGYON ÉRDEKES DOLGOT a szerződésben.

„Útitársam először azt hitte, tréfálok vele” - mondta Tvrtko.

„Először azt hittem, hogy ez valami vicc” - mondta erre az útitárs.

A felfedezés annyi, hogy Trvtko most hallott először a tiencsini osztrák-magyar koncessziós területről, amit hivatalosan a trianoni szerződés csatolt el tőlünk.

A riportban van jópár tök szükségtelen rész arról, hogy milyen nagy a versailles-i kastély (még golfautókkal is járnak a parkban!), hogy fehér kesztyűben dolgozik a levéltáros, vagy hogy Sopront eredetileg Ausztriához csatolták. De végül is valamivel muszáj volt kitölteni a félórás műsoridőt.

De lényeg persze Tvrtko. Még Szentpéterfára is lement, ahol egy gyerekkori barátja fogadta, aki korábban polgármester volt a faluban. Szentpéterfa Trianon szempontjából azért jelentős, mert ez volt az a horvát többségű falu, ami elsőként érte el, hogy csatolják vissza Magyarországhoz.

Ezen kívül semmi nem derül ki a faluról, de azt megtudjuk, hogy Tvrtko és a volt polgármester gyerekkorukban együtt zenéltek. Nosza, a riportban is zenélnek egy kicsit.

Aztán Trvtko elment Kínába. Megtudjuk, hogy Peking szmogos, nagy, sok ember van, és hogy Trvtko nem tud pálcikával enni és mahjongozni sem.

Aztán Trvtkóék elmennek Tiencsinbe, és bemutatják a régi magyar koncessziós területet, amit a trianoni szerződés vett el Magyarországról.

Akit ez érdekel, annak meg sem kellett volna néznie a műsort, elég lett volna, ha elolvassa ezt a magyar Wikipédia-szócikket, vagy ezt az 5 éves cikket a Falanszteren. Nem hangzott el a műsorban több annál, mint amennyi ezekben van.

Ja, igen, és a riport készítése közben Tvrtko megfázott. Ez érződött is a hangján az utolsó jelenetekben, ezért elnézést is kért a kedves nézőitől.

Semmi baj, Szilárd, tudjuk, hogy értünk csinálod!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.