Amit a kormány az egyik kezével ad, a másikkal elvesz: különadót kapnak a vendéglátósok

gazdaság
2016 június 07., 13:17
comments 246

Az eredeti adócsomagban nem szerepelt, viszont a kormány az összegző módosító javaslatba belecsempészett lényegében egy új, forgalomarányos különadót, amit a vendéglátóhelyeknek kell fizetniük - írja a porfolio.

A vendéglátósok eddig annak örültek, hogy a kormány a jelenlegi 27 százalékról jövő 18-ra, 2018-ra pedig eégszen öt százalékra viszi le az éttermi szolgáltatások áfáját. Most viszont itt az új teher: a turizmusfejlesztési hozzájárulás.

Az új különadó forgalomarányos lesz. A hozzájárulás alapja az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom. A hozzájárulás mértéke a forgalom 4 százaléka.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint az ebből befolyó pénzt csak a turizmus fejlesztésére fordítja a kormány, így mindenki jól jár. Az új teher adójának indkolásában sem árulnak zsákbamacskát, szerint a kormány szerint

azért van szükség a turizmusfejlesztési hozzájárulásra, hogy fejlődjön a turizmus.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.