Az MNB csúnyán megbüntette az FHB-t

2016 június 7., kedd 12:30
82

Félrevezette kötvényeseit az FHB Jelzálogbank, közölte a Magyar Nemzeti Bank, ezért a felügyeleti hatóság 105 millió forint piacfelügyeleti bírságot rótt ki a Spéder Zoltán által elnökölt bankra, sőt,

személyi felelősségrevonási eljárást is indított.

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. (kibocsátó) 2012. december 20-án eurókötvényt bocsátott ki, amelyet 2013. május 16-án további rábocsátás követett.

Az MNB szerint

„a befektetők félrevezetésére, a kibocsátóval kapcsolatos befektetői értékelés torzítására alkalmasak a kibocsátó nyilvános közzétételi helyeken megjelentetett rendkívüli tájékoztatásai, amelyek szerint e kötvények kibocsátása »nem magyarországi befektetők részére« történt.”

Ez az MNB szerint különös súlyú piacbefolyásolás, ami nem kívánatos a tőkepiacon.

A jogkövetkezmény megállapításánál az MNB figyelembe vette többek között azt, hogy a félrevezető információ a kibocsátó saját tőkéjéhez képest jelentős összegű kötvény jegyzésével kapcsolatosan történt, valamint azt, hogy a félrevezető információ közzététele a tőkepiac megfelelő működéséhez elengedhetetlen transzparenciára vonatkozó szabályokat sértette meg” – indokol a jegybank. Pdf-ben itt olvasható a határozat.

Sőt, a Budapesti Értéktőzsdén is felfüggesztették a kereskedést az FHB papírjaival.

Nagyon érdekes a közlemény időzítése, hiszen a szóban forgó kötvény körüli furcsaságok évek óta ismertek. Mi is írtunk róla, akkoriban nem kaptunk tájékoztatást a jegybanktól. És éppen ezen a napon fogadták el a takarékintegrációt felforgató törvényt is, ami potenciálisan súlyosan keresztülhúzza Spéder Zoltán üzleti terveit. (MNB)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt