Nem cserélte a tűt, 70 embert fertőzött meg egy kínai orvos

2016 június 7., kedd 8:55
27

Több mint 70 embert fertőzött meg hepatitis C vírussal egy kínai faluban a helyi orvos, mert sosem cserélte az infúziókhoz és az injekciókhoz használatos fecskendőhöz a tűket - számolt be a helyi média a Hunan tartományban történt esetről.

A közigazgatásilag Csangte városhoz tartozó településen lakók elmondták, egyetlen orvosuk mindig ugyanazokat a tűket használta. Egyikük ezt korábban szóvá is tette, amire azt a választ kapta, hogy az eszközt sterilizálták.

Áprilisban és május környékén falusiak tucatjai panaszkodtak szokatlan fáradtságra, miután a helyi rendelőben jártak, többnyire a Kínában rendkívül elterjedt infúziós - úgynevezett "felerősítő" - kezelésen.

Mint utóbb kiderült, a fáradékonyság, az étvágytalanság, a láz és a gyomorfájás, majd a besárgulás a hepatitis C egyértelmű jelei voltak.

Többségük állapota stabilizálódott azt követően, hogy a városi kórházban ellátták őket. Mások azt állítják, nem érzik képesnek magukat a korábban végzett nehéz munka ellátására. Az ügyben hivatalos eljárás indult.

A hepatitis C vírus a májat támadja meg és gyakran a krónikus májgyulladás, illetve májzsugor okozója. Vér és vérkészítmények útján, illetve fertőzött vérrel szennyezett injekciós tűvel terjed. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt