Nem cserélte a tűt, 70 embert fertőzött meg egy kínai orvos

Egészségügy
2016 június 07., 08:55
comments 26

Több mint 70 embert fertőzött meg hepatitis C vírussal egy kínai faluban a helyi orvos, mert sosem cserélte az infúziókhoz és az injekciókhoz használatos fecskendőhöz a tűket - számolt be a helyi média a Hunan tartományban történt esetről.

A közigazgatásilag Csangte városhoz tartozó településen lakók elmondták, egyetlen orvosuk mindig ugyanazokat a tűket használta. Egyikük ezt korábban szóvá is tette, amire azt a választ kapta, hogy az eszközt sterilizálták.

Áprilisban és május környékén falusiak tucatjai panaszkodtak szokatlan fáradtságra, miután a helyi rendelőben jártak, többnyire a Kínában rendkívül elterjedt infúziós - úgynevezett "felerősítő" - kezelésen.

Mint utóbb kiderült, a fáradékonyság, az étvágytalanság, a láz és a gyomorfájás, majd a besárgulás a hepatitis C egyértelmű jelei voltak.

Többségük állapota stabilizálódott azt követően, hogy a városi kórházban ellátták őket. Mások azt állítják, nem érzik képesnek magukat a korábban végzett nehéz munka ellátására. Az ügyben hivatalos eljárás indult.

A hepatitis C vírus a májat támadja meg és gyakran a krónikus májgyulladás, illetve májzsugor okozója. Vér és vérkészítmények útján, illetve fertőzött vérrel szennyezett injekciós tűvel terjed. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.