Nem cserélte a tűt, 70 embert fertőzött meg egy kínai orvos

Több mint 70 embert fertőzött meg hepatitis C vírussal egy kínai faluban a helyi orvos, mert sosem cserélte az infúziókhoz és az injekciókhoz használatos fecskendőhöz a tűket - számolt be a helyi média a Hunan tartományban történt esetről.

A közigazgatásilag Csangte városhoz tartozó településen lakók elmondták, egyetlen orvosuk mindig ugyanazokat a tűket használta. Egyikük ezt korábban szóvá is tette, amire azt a választ kapta, hogy az eszközt sterilizálták.

Áprilisban és május környékén falusiak tucatjai panaszkodtak szokatlan fáradtságra, miután a helyi rendelőben jártak, többnyire a Kínában rendkívül elterjedt infúziós - úgynevezett "felerősítő" - kezelésen.

Mint utóbb kiderült, a fáradékonyság, az étvágytalanság, a láz és a gyomorfájás, majd a besárgulás a hepatitis C egyértelmű jelei voltak.

Többségük állapota stabilizálódott azt követően, hogy a városi kórházban ellátták őket. Mások azt állítják, nem érzik képesnek magukat a korábban végzett nehéz munka ellátására. Az ügyben hivatalos eljárás indult.

A hepatitis C vírus a májat támadja meg és gyakran a krónikus májgyulladás, illetve májzsugor okozója. Vér és vérkészítmények útján, illetve fertőzött vérrel szennyezett injekciós tűvel terjed. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.