Orosz bloggerek szerint oroszellenes gyűlöletkeltésre használt egy Turgenyev-idézetet a Penguin House kiadó

Külföld
2016 június 07., 20:58
comments 94

Többen is kiakadtak azon, hogy Nagy-Britanniában egy reklámkampányban a Penguin House könyvkiadó eltorzítva és kontextus nélkül közöl egy Turgenyev-idézetet. Turgenyev talán leghíresebb regényéből, az Apák és fiúkból származik az alábbi mondat:

„Arisztokrácia, liberalizmus, haladás, elvek ... haszontalan szavak! Egy orosznak nincs szüksége rájuk.”

A plakáton csak ennyi szerepel, meg a Penguin logója. Se szerző, se forrás. Ráadásul, ahogyan több blogger meg is jegyezte, a regényben ez nem is pontosan így hangzik el. Hanem így:

„Arisztokrácia, liberalizmus, haladás, elvek ... milyen sok idegen ... és haszontalan szó! Egy orosznak ajándékba sem kellenének.”

A jelentésen persze ez olyan sokat nem változtat, de nem is feltétlenül ez a lényeg. A könyvben ezt Jevgenyij Bazarov mondja, aki a legnagyobb (már- már idegesítően nagy) nihilista az egész regényben.

link Forrás

Többen támadták is a kiadót, hogy egy ilyen, kontextusból kiragadott, a regény egészéhez mérten félrevezető és forrásmegjelölés nélküli idézettel

csak az oroszellenes európai közhangulatot akarja szítani.

A neten több tiltakozókampány is indult, amikben a plakát cséréjéért gyűjtenek aláírást. Több kritikus kommentelő kiemelte, hogy szerintük ha ugyanez nem oroszokkal, hanem például muszlimokkal szerepelne a plakátokon, akkor már rögtön nem engednék kirakni a reklámokat. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.