Orosz bloggerek szerint oroszellenes gyűlöletkeltésre használt egy Turgenyev-idézetet a Penguin House kiadó

2016 június 7., kedd 20:58
95

Többen is kiakadtak azon, hogy Nagy-Britanniában egy reklámkampányban a Penguin House könyvkiadó eltorzítva és kontextus nélkül közöl egy Turgenyev-idézetet. Turgenyev talán leghíresebb regényéből, az Apák és fiúkból származik az alábbi mondat:

„Arisztokrácia, liberalizmus, haladás, elvek ... haszontalan szavak! Egy orosznak nincs szüksége rájuk.”

A plakáton csak ennyi szerepel, meg a Penguin logója. Se szerző, se forrás. Ráadásul, ahogyan több blogger meg is jegyezte, a regényben ez nem is pontosan így hangzik el. Hanem így:

„Arisztokrácia, liberalizmus, haladás, elvek ... milyen sok idegen ... és haszontalan szó! Egy orosznak ajándékba sem kellenének.”

A jelentésen persze ez olyan sokat nem változtat, de nem is feltétlenül ez a lényeg. A könyvben ezt Jevgenyij Bazarov mondja, aki a legnagyobb (már- már idegesítően nagy) nihilista az egész regényben.


Többen támadták is a kiadót, hogy egy ilyen, kontextusból kiragadott, a regény egészéhez mérten félrevezető és forrásmegjelölés nélküli idézettel

csak az oroszellenes európai közhangulatot akarja szítani.

A neten több tiltakozókampány is indult, amikben a plakát cséréjéért gyűjtenek aláírást. Több kritikus kommentelő kiemelte, hogy szerintük ha ugyanez nem oroszokkal, hanem például muszlimokkal szerepelne a plakátokon, akkor már rögtön nem engednék kirakni a reklámokat. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt