Az azeri bankrendszer 1 milliárd dollárt bukott, az elnök családja viszont 64 millió dollárt keresett a valuta leértékelésével

gazdaság
2016 június 08., 20:08
comments 65

2015 decemberében pár nap alatt nagyon összezuhant az azeri manat árfolyama. A kezdeti esést nem tudta megállítani a jegybank, helyette inkább felmondta a manat dollárhoz rögzített árfolyamát, mire a manat tovább gyengült: a rákövetkező nap harmadával esett az értéke.

Az egész krízisen az azeri bankrendszer (és ezen kereszül jórészt a lakosság) kb. 1 milliárd dollárt bukott.

Ilham Alijev elnök családja és egy közeli üzlettársuk azonban legalább 64 millió dollárt, azaz kb. 17.9 milliárd forintot kerestek ugyanezen.

Ezen felül a család és a haverok üzleti és banki érdekeltségeit jó előre bevédték a manat eséséből adódó veszteségek ellen.

Az OCCRP cikke szerint több fel is arra utal, hogy Alijev előre tudta, hogy mit fog lépni a jegybank, így tudta bevédeni a hozzá közel állók érdekeit, és még gazdagodni is a történteken. (OCRRP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.