Egy év alatt 105 fiatalt tudott hazaédesgetni a kormány

2016 június 8., szerda 3:46
330

Tavaly áprilisban indult útjára a Gyere Haza, fiatal! program, ami elsősorban a Nagy-Britanniában élő és dolgozó magyar munkavállalóknak próbál munkalehetőséget biztosítani idehaza.

A kezdeményezés az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) és a Nemzetgazdasági Minisztérium égisze alatt indult el nagyjából 100 millió forintból.

Varga Mihály. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt

Az Index most kikérte a társaságtól az eddigi statisztikákat, amikből az derül ki, hogy 5000-en regisztráltak a program honlapján, 381-en töltötték ki a csatlakozáshoz szükséges nyilatkozatokat, és 105-en dolgoznak már közülük Magyarországon. Van még mit betölteni a számok alapján, mivel 134 partnercég vesz részt a programban, akiknek összesen 2140 betöltetlen állásuk van.

Az OFA lakhatási és letelepedési támogatással plusz munkahely biztosításával csábítja haza a fiatalokat. A fenti számok alapján egy magyar hazahozása nagyjából 950 ezer forintba került.

Van miből meríteni. 350 és 500 ezer között mozog azok száma, akik magyarként külföldön dolgoznak, közülük nagyjából 200 ezren próbálnak szerencsét Londonban, és ez a szám az elmúlt években látványosan duzzadt. Németországban például rövid idő alatt megduplázódott a magyar munkavállalók száma, és még nagyobb probléma, hogy a magyar tanulók kétharmada tervezi elhagyni az országot. (Index)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt