Felvet bizonyos kérdéseket, ha Orbán Viktor barátja a külkereskedelem támogatására létrehozott állami bank hiteléből óriási ingatlanberuházást hajt végre a Kopaszi-gáton, amit a kormány kiemelt jelentőségűnek minősít

gazdaság
2016 június 08., 09:49
comments 85

Van az a gigaprojekt, amivel Garancsi István, Orbán Viktor barátja és a katariak elhozzák ide nekünk Dubajt, intelligens felhőkarcolókkal.

Ehhez csak annyi kellett, hogy Garancsi pont akkor vegye meg az 56 hektáros területet a Kopaszi-gátnál és kezdjen ingatlanfejlesztésbe, amikor az állami megtolja a jómódű családok lakáshoz jutást, ehhez a projekthez adjon 16,5 milliárdos hitelt az eredetileg a külkereskedelem támogatására létrehozott, de szükséges esetén tévécsatornavásárlásban Andy Vajnát megsegítő Eximbank, kerüljön elő egy katari befektető és a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt projektté nyilvánítsa az építkezéseket.

Fodor Gábor emiatt kérdéseket tett fel a miniszterelnöknek. Nem személyesen Orbán Viktor válaszolt, hanem Dömötör Csaba, Rogán propaganda-minisztériumának államtitkára.

Ebből a következő dolgok derültek ki:

  • A kormány azért nyilvánította Garancsi lakásépítési projektjét kiemelt beruházássá, mivel az jelentős számú, várhatóan mindegy (!) több száz főnek jelent majd új munkahelyet.
  • A megvalósuló beruházáson kívül lakásépítésre vonatkozóan nem érkezett ilyen irányú kérelem.
  • Az Eximbank három éve belföldi hitelezésben is részt vevő állami bank. Az Eximbanknál a bankokban megszokott döntéshozatali rend szerint 20 milliárd forint alatt nincs szükség alapítói döntésre. „Az Eximbank olyan beruházásokat támogat, melyek a magyar érdekeket szolgálják bel- és külföldön egyaránt”.  

És beélesítette Dömötör államtitkár a minden vitát lezáró csodafegyvert:

„Szeretném felhívni 'a figyelmét továbbá arra, hogy az Önök kormányzása szüntette meg a polgári kormány által bevezetett kedvményes lakáshiteleket, melynek eredményeként 2010- re közel félmillió család került a devizahitelek csapdájába és fenyegette őket otthonuk elvesztése. Az Ön pártja — a Szabad Demokraták Szövetsége — által támogatott kormány pedig semmit sem tett annak érdekében, hogy mindezt meggátolja.”

Majd úgy búcsúzik az államtitkár a kérdező Fodortól:

„Kérem, számoljon el a lelkiismeretével!  

Ami a Garancsi-projekt aprópóján mindenképpen indokolt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.