A magyar adófizetők eddig legalább 913 millió forintot buktak azon, hogy Orbán megharagudott Spéder Zoltánra

gazdaság
2016 június 09., 11:20
comments 143

A kormány ezen a héten vetette be a nehéztüzérséget a Spéder Zoltán ellen vívott, legújabb magyar oligarchaháborúban. Azaz nem háború ez, inkább leszámolás: Spéder nem is nagyon tud mit tenni.

A gond csak az, hogy ezen is az adófizetők buknak, eddig legalább 913 290 525 forintot.

Az utóbbi két napban ugyanis folyamatosan esik az FHB-részvények árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén. Sajtóértesülések szerint azért, mert a Spéder ellen hangolt szereplők komoly paketteket adnak el.

Hétfőn még 709 forintba került egy FHB-részvény, de aztán

  1. a parlament elfogadott egy törvényt, amivel a Spéder által irányított FHB és a Spéder-emberekkel telerakott Takarékbank leválaszthatóak lettek a takarékintegrációról;
  2. a Magyar Nemzeti Bank firtatni kezdte az FHB-nak rendkívül kínos, titokzatos kötvényügyet;
  3. Orbán írt egy levelet Demjánnak, amiben mindenki számára nyilvánvalóvá teszi, hogy az FHB mögül eltűnt az eddig megszokott, korlátlan kormányzati támogatás;
  4. Spéder-ellenes lejáratókampány indult a kormány és a Fidesz újságjaiban, tévécsatornáin.

Csütörtökön már 500 forint alatt is járt az FHB árfolyama, igaz, délután erősödni kezdett, délben 520 forinton állt. Ez 189 forintos gyengülést jelent részvényenként. Ezzel az összes FHB-részvényes pakettje veszít az értékéből.

Ez ugye az FHB nagytulajdonosainak a legrosszabb, így sokat bukik rajta maga Spéder és osztrák üzlettársa, Heinrich Pecina is.

De ugyanúgy bukik az állami tulajdonú Magyar Nemzeti Vagyonkezelő.

Az MNV-nek a nyilvános adatok alapján legalább 4 832 225 darab FHB-részvénye van. Ezzel számolva az MNV pakettje most 4 832 225 x 189, azaz 913 290 525 forinttal kevesebben ér, mint hétfőn. 10 milliós lakossággal számolva, ez azt jelenti, hogy

minden magyar állampolgár szegényebb lett kb. 90 forinttal, ami egy fincsi Balaton szelet ára.

Az MNV persze a nagyrészvényesek körül még a legkisebb, a legtöbbet a Heinrich Pecina tulajdonában álló Vienna Capital Partners vesztette a gyengüléssel,

több mint 3 milliárd forintot bukott 3 nap alatt.

Spéder A64 Vagyonkezelője legalább 15 722 668 FHB-részvényt birtokol, így az ő vesztesége

2 milliárd 971 millió forint.

Összehasonlításképp: Spéder teljes vagyonát kb. 24 milliárd forintosra becsülik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.