Esterházy Péter: "Végre egy szöveg, melyet nem a hasnyálmirigy szóval kezdek"

Esterházy Péter író nyitotta meg az ünnepi könyvhetet Budapesten. Az ott elmondott beszéde az ÉS-ben jelent meg:

"Végre egy szöveg, amit nem a hasnyálmirigy szóval kezdek. Bár attól tartok én magam vagyok az, akkor is ha egy szót sem szólnék, csak itt álldigálnék, aki minderre, arra, emlékeztet. De hát ezen nem lehet változtatni. Borítsunk hát fátylat rám. A fátyol miatt ilyen rekedtes a hangom, mintha egy maffiafilm szinkronhangja lennék. (Fölhívom a tűzön-vízen át kormányhű olvasók figyelmét, hogy ebből az is következik, hogy a film nem magyar, tehát semmi áthallás. Hacsak nem magyarról-magyarra szinkronizálunk, ami ugyan elsőre értelmetlennek tűnik, bár időnként szükségünk volna rá. Haza, hűség, hagyomány, Európa Real Madrid - mintha más nyelvet beszélnénk.)"

Esterházy Péter a könyvhét megnyitóján - Fotó: Ács Dániel

Az író beszédében a Magyar Művészeti Akadémiát is osztotta egy kicsit.

"Igen, és a Magyar Művészeti Akadémia teljes erővel ememázik. Ememázni honfoglalás kori tősgyökeres ősi szavunk, mondhatni, egyidős a magyarsággal, jelentése... van neki jelentése, de most nem jut az eszembe."

A beszéd után az író dedikálta új könyvét, a Hasnyálmirigynaplót. Az aláírásért hosszú, a Vörösmarty térről is kilógó sorban álltak az emberek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.