Helló, neked még nincs leszigszalagozva a laptopkamerád?

ÉLET
2016 június 09., 08:49

Megfigyelési botrányoktól terhes időket élünk, ilyenkor érdemes észnél lenni. Pláne, hogy Pintér Sándor belügyminiszter szerint nincs magyar állampolgár, akit ne lenne törvényes megfigyelni - pláne, hogy a nagyon titkosszolgálat-barát magyar szabályozás szerint egy ilyen operatív megfigyelést maga a miniszter is engedélyezhet mindenféle külső kontroll nélkül.

A megfigyelés talán legegyszerűbb eszköze a valószínűleg minden magyar háztartásban megtalálható webkamera, ami most már minden laptop alapfelszerelése. Egy ilyen kamerát nevetségesen egyszerű megtörni, és úgy bekapcsolni, hogy a felhasználó még csak ne is tudjon arról, hogy épp figyelik.

Emiatt még azok is okkal aggódhatnak, akik amúgy nem tartanának attól, hogy a titkosszolgálat figyelje őket. Mert ezeket a kamerákat nemcsak a titkosszolgálati szakemberek képesek észrevétlenül feltörni, hanem nagyjából bárki, aki képes keresni az interneten, és hajlandó elolvasni egy nem túl hosszú technikai leírást.

Védekezni szerencsére még egyszerűbb ellene, mert létezik egy pofonegyszerű, még az FBI igazgatója szerint is tökéletesen működő módszer:

el kell takarni a kamerát.

Erre rengeteg eszköz áll rendelkezésre, például ezek az öt dollárért beszerezhető műanyag bizbaszok, de még ennél is egyszerűbb, biztosabb és költséghatékonyabb módszer, ha

szimplán leragasztjuk.

Azok, akik amúgy szokták használni a webcamerájukat - pl. skype-oláshoz - lehetőleg olyan ragasztót válasszanak, ami nem hagy nyomot, nem koszolja el az optikát fedő áttetsző lapot. Például sebtapaszt, aminek a közepén textilkötés van. Aki pedig az életben semmire se használja, az nyugodtan ragassza le a legbrutálisabb fekete szigszalaggal, amit csak talál. (Via Tech.Mic)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.