Híres olasz paparazzo neve keveredett a Spéder Zoltán rövidnadrágját lejárató sajtóhadjáratba

Média
2016 június 09., 12:51
comments 133

A kormányközeli sajtótermékek, a TV2-s Tények, a Ripost és egy másik habonyista oldal a napokban összehangoltnak tűnő hadművelet keretében vetették rá magukat a mindeddig kormányközelinek tartott Spéder Zoltánra, az FHB Bank és az Index.hu-t kiadó CEMP médiabirodalom tulajdonosára. A példátlanul gusztustalan, és ehhez képest példátlanul semmitmondó karaktergyilkossági kísérlet részét képezik a Spéderről készült paparazzo-fotók, amelyeken a bankár látható munkatársaival, üzletfeleivel az utcán, az autójában, az Index szerkesztősége és saját budai villája környékén.

De vajon ki készítette a TV2-ben bemutatott, majd másnap a többiek által egymás után közölt fotókat?

A modern digitális fényképezőgépek szinte mindegyike rögzíti az Exif-infót, vagyis a gépre és a kép elkészítésének körülményeire vonatkozó adatokat, amiket utólag bárki visszanézhet, aki kíváncsi a gép típusára, a kép elkészítésekor használt expozíciós időre vagy a blendenyílásra, esetleg, ha a fotós beleírta a nevét a gépébe, akkor a fotós nevére.

A Spéder Zoltánról készült egyik rövidnadrágos kép Exif-infói így néznek ki:

Mint látható, a gép által tárolt Exif-infók szerint a fotó egy Canon márkájú, EOS 1D X típusú profi, másfél milliós fényképezőgéppel készült, 2,8-as 70-200 milliméteres zoommal, tágra nyitott blendével, 1/664-es záridővel, június 3-án, pénteken reggel fél 8-kor.

A fotós neve pedig nem más, mint Andrea Belmonte, Andrea Belmonte pedig nem más, mint egy híres olasz paparazzo, aki rendes paparazzóhoz híven folyamatosan balhéba keveredik: 2007-ben például, ahogy akkor az Origo megírta, a legendás portugál futballistával, Luis Figóval került konfliktusba Szardínia szigetén, idén februárban a Luca Argentero nevű olasz színésszel verekedett össze Rómában - és ha hihetünk az Exif-infóknak, múlt pénteken ő fotózta stikában az Index tulajdonosát, ahogy az utcán beszél egy inges-nyakkendős alakkal.

photo_camera Ezen a címlaképen a feldühödött Luca Argentero üldözi Andrea Belmontét, akinek az arcát természetesen gondosan kikockázták. Forrás: leggo.it

A szóban forgó képek eredetileg a Riposton és a 888-on is a "BELMONTE" credittel jelentek meg, de ennek mostanra nyoma sincs: a fotós neve eltűnt a képek alól, és sajnos a Google cache sem őrizte meg.

Két eset lehetséges:

1. A kormányközeli sajtópropaganda történetében először profi üzemmódba váltott, és egy hivatásos, szakmáját mesterszinten művelő olasz paparazzót kért fel arra, hogy rövidnadrágos képeket készíttessen a kegyvesztetté váló Spéderről. Ebben az esetben 10/10.

2. Egy fotós, aki nem Andrea Belmonte, hanem valaki más, viccből az Andrea Belmonte nevet írta be a Canon 1D-jébe, és ez látszik az Exif-infóban. Ebben az esetben 11/10.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.