"Jó munkát végeztek a fiaink" - Orosz politikus állt a huligánok mellé

futball
2016 június 13., 19:27
comments 208
photo_camera Kép: Vitaliy Belousov/Sputnik

Az orosz labdarúgás egyik vezető tisztségviselője szerint a szurkolók 90 százaléka a balhé miatt megy a meccsekre, és ez normális.

A szövetség végrehajtó bizottságának tagja, Igor Lebegyev arra buzdítja Marseille-t feldúló honfitársait, ne hagyják abba.

Lebegyev, aki parlamenti képviselő is, a rendező Franciaország rendfenntartóit, valamint az angol szurkolókat hibáztatja a történtekért.

Ilyeneket írt a Twitteren:

  • "Nem látok semmi rosszat abban, ha a drukkerek összeverekednek. Épp ellenkezőleg: jó munkát végeztek a fiaink – csak így tovább!"
  • "Nem a szurkolókat kell hibáztatni azért, ami történt Marseille-ben és más francia városokban. A rendőrök hibáztak, ez is azt mutatja, nem képesek megfelelően lebonyolítani egy ekkora rendezvényt."
  • "Nem értem a politikusokat és más tisztségviselőket, akik bírálják a drukkereinket. Meg kell védenünk, meg kell próbálnunk megérteni őket."

A Life.ru-nak adott interjújában még messzebbre ment. Azt állította, a szurkolók 90 százaléka keresi a bajt, s ez tulajdonképpen így is van rendjén.

  • "A mi drukkereink közel sem a legrosszabbak. Nem értem, miért akarják ennyien lejáratni őket a médiában."
  • "Az oroszok aligha bonyolódtak volna közelharcba, ha az angolok nem provokálják őket."
  • "Nézzék meg, mit csináltak Anglia szurkolói Marseille kikötőjében. A mieink semmi olyasmit nem tettek, ami ne lenne mindennapos. Be kell látni, 10-ből 9 ember azért megy meccsre, hogy balhézzon, és ez a normális."
  • "A fiaink megvédték a hazánk becsületét, megbocsátást és megértést érdemelnek."

Marseille rendőrfőnöke, Brice Robin hétfőn megerősítette, egyetlen orosz állampolgárt sem tartóztattak le, pedig 150-en vettek részt a randalírozásában. Hat brit – köztük egy 16 éves –, egy osztrák és egy francia szurkoló állt bíróság elé hétfőn.

35 sérültről van hír, Robin szerint szinte mindannyian britek. Négyen – köztük egy kritikus állapotban lévő, agysérülést szenvedő férfi – kórházban vannak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.