Szobrot kapott Krímben a területet megszálló orosz katona

Krími hivatalnokok adták át a hétvégén azt a szobrot, ami egy orosz katonát ábrázol, amint _"felszabadítja"_ a krími félszigetet az ukránoktól. (Miközben ugye az orosz álláspont nagyon sokáig az volt, hogy itt nincsenek is jelen orosz katonák, de ez persze részletkérdés.)

A szobrot az oroszok által jóváhagyott kormányzó, Szergej Akszionov adta át. A moszkvai követ, Oleg Belaventszev arról beszélt, hogy a szobor az orosz katonák erejét, nyugalmát, magabiztosságát és udvariasságát szimbolizálja.

Taras Litvinenko/Sputnik

A szoborcsoporton egy kalasnyikovval álló orosz katona, egy neki virágot nyújtó kislány és egy macska látható. Az átadást a 2014-es elfoglalás évfordulójára időzítették.

A szobrász Salavat Shcherbakov szerint a macska azt mutatja, hogy a békés élet nem állt meg a környéken a hatalomátvétel ellenére sem. Mint mondta, egy cél volt, hogy az embereket meg kell védeni. Az Ukrajna keleti részén zajló háborúban amúgy mintegy tízezer ember halt meg eddig.

A kormányzó szerint az udvarias katona még márkája is lehet a Krímnek, szerinte ez népszerű látnivaló lesz a turisták között is. (DW)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.