Szobrot kapott Krímben a területet megszálló orosz katona

Külföld
2016 június 13., 7:16
comments 123

Krími hivatalnokok adták át a hétvégén azt a szobrot, ami egy orosz katonát ábrázol, amint _"felszabadítja"_ a krími félszigetet az ukránoktól. (Miközben ugye az orosz álláspont nagyon sokáig az volt, hogy itt nincsenek is jelen orosz katonák, de ez persze részletkérdés.)

A szobrot az oroszok által jóváhagyott kormányzó, Szergej Akszionov adta át. A moszkvai követ, Oleg Belaventszev arról beszélt, hogy a szobor az orosz katonák erejét, nyugalmát, magabiztosságát és udvariasságát szimbolizálja.

photo_camera Taras Litvinenko/Sputnik

A szoborcsoporton egy kalasnyikovval álló orosz katona, egy neki virágot nyújtó kislány és egy macska látható. Az átadást a 2014-es elfoglalás évfordulójára időzítették.

A szobrász Salavat Shcherbakov szerint a macska azt mutatja, hogy a békés élet nem állt meg a környéken a hatalomátvétel ellenére sem. Mint mondta, egy cél volt, hogy az embereket meg kell védeni. Az Ukrajna keleti részén zajló háborúban amúgy mintegy tízezer ember halt meg eddig.

A kormányzó szerint az udvarias katona még márkája is lehet a Krímnek, szerinte ez népszerű látnivaló lesz a turisták között is. (DW)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt