Mongóliában mostantól szavak helyettesítik a lakcímeket

Mongólia olyat újít, amilyet még nem látott a világ: következő hónaptól kezdve a mongóliai postacímeket, az utcaneveket és házszámokat három szavas kódok helyettesítik majd.

Egy brit start-up, a What3Words fejlesztésének köszönhetően ma már a bolygó összes pontja leírható három szavas kifejezésekkel. Olyan rendszert alkottak a fejlesztők, ami 9 négyzetméteres cellákra osztotta a Föld felületét, és amely minden GPS-koordináták alapján körülhatárolt cellát egy háromszavas kód alapján képes azonosítani.

Az amerikai nagykövetség címe: constants.stuffy.activism

Jelenleg a Földön mintegy 4 milliárd embernek nincs levelezési címe, ami megnehezíti olyan alapvető szolgáltatások igénybevételét, mint az elsősegély, bankszámlák létesítése vagy az árukiszállítás.

A What3Words rendszere arra épül, hogy az így generált szókombinációk könnyebben beazonosíthatóak, mint a sok esetben túl hosszú és nehezebben memorizálható GPS-koordináták, illetve lakcímek. Az Egyesült Államok mongóliai nagykövetségének postacíme például ezidáig következőképpen nézett ki:

US Embassy, Denver Street #3, 11th Micro-District, Ulaanbaatar 14190, MongoliaMostantól pedig így fog kinézni:

constants.stuffy.activism

Mongólia az első ország, amely kormányzati szinten kezdi használni a rendszert. Az ázsiai országban rengeteg közút van, amelynek még pontos elnevezése sincs, miközben a mongol posta 1,5 millió négyzetkilométer  - három Spanyolországnak megfelelő - területen teríti a leveleket és nyújt szolgáltatást.

Az ország jelentős része ugyan lakatlan, viszont milliók élnek teljesen nomád körülmények között, és számukra napi problémát jelent a fenti alapszolgáltatásokhoz való hozzáférés. A mongol posta következő hónapban, júliustól kezdi használni a What3words-t. (Quartz)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.