Mongóliában mostantól szavak helyettesítik a lakcímeket

TECH
2016 június 14., 13:13
comments 96

Mongólia olyat újít, amilyet még nem látott a világ: következő hónaptól kezdve a mongóliai postacímeket, az utcaneveket és házszámokat három szavas kódok helyettesítik majd.

Egy brit start-up, a What3Words fejlesztésének köszönhetően ma már a bolygó összes pontja leírható három szavas kifejezésekkel. Olyan rendszert alkottak a fejlesztők, ami 9 négyzetméteres cellákra osztotta a Föld felületét, és amely minden GPS-koordináták alapján körülhatárolt cellát egy háromszavas kód alapján képes azonosítani.

photo_camera Az amerikai nagykövetség címe: constants.stuffy.activism

Jelenleg a Földön mintegy 4 milliárd embernek nincs levelezési címe, ami megnehezíti olyan alapvető szolgáltatások igénybevételét, mint az elsősegély, bankszámlák létesítése vagy az árukiszállítás.

A What3Words rendszere arra épül, hogy az így generált szókombinációk könnyebben beazonosíthatóak, mint a sok esetben túl hosszú és nehezebben memorizálható GPS-koordináták, illetve lakcímek. Az Egyesült Államok mongóliai nagykövetségének postacíme például ezidáig következőképpen nézett ki:

US Embassy, Denver Street #3, 11th Micro-District, Ulaanbaatar 14190, MongoliaMostantól pedig így fog kinézni:

constants.stuffy.activism

Mongólia az első ország, amely kormányzati szinten kezdi használni a rendszert. Az ázsiai országban rengeteg közút van, amelynek még pontos elnevezése sincs, miközben a mongol posta 1,5 millió négyzetkilométer  - három Spanyolországnak megfelelő - területen teríti a leveleket és nyújt szolgáltatást.

Az ország jelentős része ugyan lakatlan, viszont milliók élnek teljesen nomád körülmények között, és számukra napi problémát jelent a fenti alapszolgáltatásokhoz való hozzáférés. A mongol posta következő hónapban, júliustól kezdi használni a What3words-t. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt