Három fekete AIDS-kutatót nem engedtek be a magyar hatóságok egy Budapesten rendezett nemzetközi HIV-konferenciára

jog
2016 június 16., 17:17
comments 429

"Teljesen meg vagyunk döbbenve, ilyen még soha nem történt."

Ezt Kholoud Porter, a University College London professzora írta a 444-nek, miután a magyar hatóságok több afrikai kollégáját nem engedték be egy Budapesten rendezett nemzetközi HIV-konferenciára.

Az ügyben Koen Block, az European AIDS Treatment Group (EATG- Európai AIDS Kezelési Csoport) vezetője és Porter, aki az International Workshop for HIV Observational Databases (IWHOD - Nemzetközi HIV Megfigyelési Adatbázis Konferencia) főtitkára levelet írt a magyar külügyminisztériumnak, az érintett afrikai országok nagykövetségeinek és az Európai Bizottságnak is.

Azt szeretnék, hogy a magyar hatóságok tisztázzák, miért nem engedték be ruandai, kenyai és dél-afrikai kollégáikat a tavasszal rendezett budapesti AIDS konferenciára.

  • A ruandai orvos-epidemiológus kutató februárban kért vízumot, de azt csak április hatodikán kapta meg későbbi érvényességgel, így nem tudott részt venni az április 7. és 9. között rendezett konferencián.
  • Egy kenyai kutatónő vízumkérelmére egyáltalán nem reagáltak a magyar hatóságok.
  • A legsúlyosabb viszont a dél-afrikai orvos-farmakológus esete, aki beadta a vízumkérelmét, a magyar követség kiegészítő információkat kért és kapott a szervezőktől, majd március 31-én azzal az indokkal tagadta meg a vízum kiadását, hogy félő, a kutató a konferencia után nem térne vissza hazájába. Az ő követségre beadott útlevelébe egyébként beütötték a vízumot, majd utólag áthúzták, azt mondja az irat ezután használhatatlan lett.
photo_camera A dél-afrikai kutató útlevele, miután a magyar követség végzett vele

A szervezők azt mondták, hogy 20. alkalommal rendezik meg a konferenciát, és még sosem fordult elő ilyesmi. Olyan sem, hogy valamelyik, a megbeszélésére érkező kutató az esemény végén nem tért vissza a hazájába.

A konferenciára egyébként 180 embert hívtak meg a legtöbben az EU-ból és az Egyesült Államokból érkeztek, nekik nem volt szükségük magyar vízumra.

Ehhez képest 13 afrikai résztvevő volt, köztük 11 fehér, akik gond nélkül kaptak magyar vízumot és két fekete ugandai, akit szintén beengedtek. A három érintett kutató mind fekete.

Úgy tudjuk, a külügy kérésére a szervezők igazolták, hogy ők fizetik a meghívottak szállását és ellátását a budapesti tartózkodás alatt.

Kerestük a külügyminisztériumot az üggyel kapcsolatban, arra voltunk kíváncsiak, hogy miért nem engedték be a kutatókat, hogy vizsgálják-e a történteket, és terveznek-e bocsánatot kérni, de egyelőre nem kaptunk választ.

David H.-U. Haerry, az EATG tagja így foglalta össze a történteket.

"Ez egy kiemelkedően fontos konferencia, a résztvevők mind komoly kutatók egyetemekről, kórházakból. A lehető legbutább dolog, amit egy rendező ország tehet, hogy nem ad beutazási engedélyt azoknak, akiket meghívtak."

UPDATE 06.17 - 14:42

Megszólalt az ügyben a külügyminisztérium.

Azt írták, hogy őket előre senki sem tájékoztatta a Budapestre tervezett konferenciáról (mondjuk nem világos, hogy miért kellett volna ilyesmit tennie bárkinek), és a vízumproblémákról is csak a sajtóból értesültek.

Azt is hozzátették, hogy az "ismert migrációs helyzetben" kiemelten figyelni kell a schengeni vízumeljárás betartására, ami minden EU tagállamra vonatkozik.

"Eljáró konzuljaink beszámolói szerint mind a szervezők, mind az ügyfelek felé a program részletei és szállásfoglalás kapcsán feltett kérdéseik, kiegészítő információ kéréseik megválaszolatlanok és igazolatlanok maradtak, így a vízumkiadás feltételei nem teljesültek, a kérelmek elutasításra kerültek. A kenyai kérelmező a vízumeljárás során magát nem mint kutató, hanem mint egy civilszervezet aktivistája azonosította, a konferenciára nem kapott meghívást, hanem arra saját kezdeményezésként regisztrált. A dél-afrikai szakember esetben a meghívó szervezet a többszöri hiánypótlási kérelem ellenére sem nyújtotta be a megfelelő támogató dokumentumokat, majd amikor többszöri kérés után a szükséges dokumentumok megérkeztek, a kiállítás napján a szállást nyújtó szállásadóhely jelezte, hogy a kérdéses személy nem szerepel a hotel foglalási listáján."

Ez ugye az ellenkezője annak, amit a szervező állított.

A külügyben azt is mondták, hogy a ruandai szakember magyar vízumát, helyi magyar diplomáciai képviselet hiányában, az ottani belga követség intézte, de azt azért elismerték, hogy az eljárásban egy ponton magyar tisztviselő is látja az ilyen kérelmeket

Összességében a külügy úgy látja hogy a fenti esetekben a vízum kiadására így objektív okok miatt nem volt lehetőség.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.