Svájc már nem is akar csatlakozni az EU-hoz

eu
2016 június 16., 15:09
comments 132

A svájci parlament felsőházának képviselői 27 igen, 13 nem és 2 tartózkodás mellett megszavazták, hogy vonja vissza az ország a még 1992-ben benyújtott EU-s tagfelvételi kérelmét.

Thomas Minder, Schaffhausen tanácsosa a Neue Zürcher Zeitungnak azt mondta, alig várta, hogy az ügyet „gyorsan és fájdalommentesen lezárják”, mivel most csak „néhány őrült” akarna csatlakozni az EU-hoz. A szintén schaffhauseni Hannes Germann a tavalyi izlandi visszavonuláshoz hasonlította a mostani döntést.

A svájci kormány 1992-ben még az Európai Gazdasági Térséghez akart csatlakozni, de erről aztán népszavazást tartottak, és a svájci nép leszavazta. Így most a kritikusok azt mondják, hogy a döntésnek nincs sok értelme, hiszen emiatt a csak 1993-ban megalakult Európai Unióban nem is állt bent hivatalosan Svájc tagjelölti kérelme.

Mindez egyébként csak pár nappal a Nagy-Britannia kilépéséről szóló brit népszavazás előtt történt. (Daily Mail)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.