Pokorni: A gyermekek tanulási szükségletei felől kellene újragondolni a rendszert, és nem a felnőttek tanítási metódusai felől

politika
2016 június 17., 04:29
comments 84

A Magyar Idők beszélgetett Pokorni Zoltánnal, a volt oktatási miniszterrel készült interjúból három témakört idézünk.

1. Budai Szuperkórház

Pokorni szerint azért álltak ki amellett, hogy János-kórházból legyen az új budai kórház, mert a kerületben élőknek ez lett volna legpraktikusabb. De elfogadják és támogatják, hogy az Etele téren épüljön meg eg új rentábilisan működtethető, a nap 24 órájában az összes orvosszakmában kiszolgáló kórház. Hogy mi lesz a János-kórházzal, még nem tudni. Pokorni szerint akár idősügyi, szociális és aktív kezelés utáni rehabilitációs feladatokat is kaphatna az intézmény.

2. Déli pályaudvar

A XII. kerületi polgármester szerint korábban félő volt, hogy a pályaudvar területén egy új, WestEnd-hez hasonló pláza épül, ami teljesen tönkretette volna a környék kiskereskedelmét. A kormányzat tervével, hogy ott park létesüljön egyetértenek. Pokorni szerint

egy ilyen park alatt kétszer két sínpár be tudja hozni és ki tudja szolgálni a vasúti személyforgalmat.

3. Oktatás

Arra a kérdésre, hogy egyetért-e az oktatás további központosításával Pokorni Zoltán úgy válaszolt, hogy

„jól ismerem Palkovics László államtitkár urat, Sipos Imrét, Pölöskei Annamáriát, azokat, akik most irányítják a felső- és közoktatást. Szeretném megtisztelni őket azzal, hogy személyes beszélgetéseink során, és nem a mostani interjúban rendelkezésre álló néhány mondatban fejtem ki a véleményemet.”

De megjegyzi, hogy a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége más javaslatot tett a közoktatás jövője kapcsán, mint a kormány,

„azzal én is egyetértettem. A szövetség nem támogatott olyan átszervezést, amely nem számít az önkormányzatok együttműködésére az iskolák fenntartásában és működtetésében.”

A harmincperces órákról, amit az elsősöknél és a másodikosoknál vezetnének be, Pokorni elmondta, hogy az a fontos, hogy ne tanításcentrikus, hanem tanulásközpontú legyen a megközelítés.

„A gyermekek tanulási szükségletei felől kellene újragondolni a rendszert, és nem a felnőttek tanítási metódusai felől. Fontos szempontváltás lenne ez, ugyanis egy frontális, információ-túlsúlyos, egyoldalú tudásátadást szolgáló órából a harminc perc is sok,”

mondta Pokorni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.