Ez most a legjobb hely Budapesten, élvezzük ki, amíg tart!

Legutóbb a 2013-as árvíz idején történt ilyesmi a városban. A sistergő-hömpölygő Duna partja akkor megtelt vidám emberekkel, akik élvezték, hogy a folyó végre nem csak egy idegen test a város közepén, hanem közösségi hely.

Most szerencsére nincs árvíz, de amikor péntek este a spanyol-török meccs előtt az autók elől lezárt Szabadság hídon jártam, pontosan ez a hangulat jutott eszembe. Az autók elől felújítás miatt átmenetileg lezárt hidat az elmúlt napokban a budapestiek már elkezdték birtokba venni, péntek este pedig a híd egyértelműen átalakult a város egyik legjobb fekvésű közparkjává.

Egész társaságok ültek fent az íven borral és zenével, közben kutyás, babakocsis, horgászbotos, biciklis, vagy egyszerűen csak bámészkodó polgárok sétálgattak rajta. Az egész olyan volt, mint a Gödör környéke tíz éve egy péntek este, mielőtt rozéfröccsel beszántották volna -

csak a Duna miatt annál is sokkal jobb.

Mintha megelevenedett volna a Moszkva térből a jelenet, amikor a Gellért fürdős éjszaka utáni hajnalon a hídon reggeliznek a fiúk:

A meccs után újra áttekertem, és késő este is ugyanígy zajlott tovább az élet:

Mindez újra emlékeztetett arra, micsoda lehetőségeket hagy ki Budapest azzal, hogy a folyópartot nem használja ki sokkal jobban, a Duna nem szervesebb része a városnak.

Rögtön utána arra gondoltam, milyen király lenne, ha nem is nyitnák meg soha többé a hidat, és mindig ilyen maradna. Nem közlekedésszervezésileg, csak a hangulat miatt.

Aztán jobban belegondoltam, és egészen biztos, hogy egy ilyen felbecsülhetetlenül értékes területet rövid idő alatt körbefonnának a bulinegyed és a belváros csápjai. Szóval talán jobb is, hogy csak addig lehet élvezni Budapest legjobb közparkját, amíg a lezárás tart,

addig viszont önfeledten.

Hát még ha mindez találkozna egy újabb válogatott győzelem utáni utcai ünnepléssel!