UEFA-eljárás indul a magyar szurkolók balhéja után

futball
2016 június 19., 12:34
comments 335

A szombati magyar-izlandi meccsen történtek miatt eljárást indított az MLSZ ellen az UEFA. A magyar szurkolók egy része tűzijátékozott, tárgyakat dobált a pályára, és átugrált a szektorok közti kerítésen. A lelátókon végül a biztonságiak, és a rohamrendőrök tettek rendet könnygázzal és viperával.

Az UEFA eljárást indít, kedden tárgyalják az ügyet, a magyar szövetség büntetést kaphat. Szintén eljárás indul a portugál és a belga szövetség ellen: előbbi a pályára rohanó szurkoló, utóbbi a magyarhoz hasonlóan priotechnikai eszközök használata és dobálózás miatt kerülhet bajba.

Az MTI híre szerint hat magyar szurkolót vettek őrizetbe a Magyarország-Izland alatt történt incidensek miatt.  

Közben a francia rendőrség is nyomozni kezdett a brit sajtó egy része szerint, mert néhány magyar szurkoló náci kézmozdulatokra erősen emlékeztető dolgot adott elő:

link Forrás

"Ezek a képek sokkolóak. Eljárás indulhat a rasszizmusellenes törvények alapján" - írja a brit Mirror francia rendőrségi források alapján. A francia törvények rendkívül szigorúak az antiszemitizmussal szemben. A stadion ráadásul közel van Marseille zsidónegyedéhez, aminek lakói rendszeresen beszámolnak rasszista atrocitásokról. (UPDATE: Többek szerint nem náci karlendítésről, hanem fradista "szívtől az égig" kézmozdulatról van szó, amit már korábban is félreértett az UEFA.)

A szombati meccs miatt a világban kettős kép alakult ki a magyar szurkolókról. Egyrészt sokan leesett állal nézik, milyen hangulatot csinált a magyarok végeláthatatlan sora a marseille-i utcán ("libabőrösek lettünk", "a magyarok megmutatták, milyen egy szombat", ilyeneket írnak):

link Forrás

nem beszélve a himnuszról a meccs után, a stadionban történt balhé viszont egészen más képet mutat. Azt mi is láthattuk az előző meccsen, hogy van olyan szurkoló, aki horogkeresztes tetoválását sem rejtette el túlzottan.

Ez már a sokadik szurkolói balhé az Eb-n - a legsúlyosabbak eddig az angol-orosz-francia összecsapások voltak, és a horvátok, akik szándékosan okoztak kárt saját csapatuknak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.