UEFA-eljárás indul a magyar szurkolók balhéja után

2016 június 19., vasárnap 12:34
335

A szombati magyar-izlandi meccsen történtek miatt eljárást indított az MLSZ ellen az UEFA. A magyar szurkolók egy része tűzijátékozott, tárgyakat dobált a pályára, és átugrált a szektorok közti kerítésen. A lelátókon végül a biztonságiak, és a rohamrendőrök tettek rendet könnygázzal és viperával.

Fotó: ODD ANDERSEN

Az UEFA eljárást indít, kedden tárgyalják az ügyet, a magyar szövetség büntetést kaphat. Szintén eljárás indul a portugál és a belga szövetség ellen: előbbi a pályára rohanó szurkoló, utóbbi a magyarhoz hasonlóan priotechnikai eszközök használata és dobálózás miatt kerülhet bajba.

Az MTI híre szerint hat magyar szurkolót vettek őrizetbe a Magyarország-Izland alatt történt incidensek miatt.  

Közben a francia rendőrség is nyomozni kezdett a brit sajtó egy része szerint, mert néhány magyar szurkoló náci kézmozdulatokra erősen emlékeztető dolgot adott elő:

"Ezek a képek sokkolóak. Eljárás indulhat a rasszizmusellenes törvények alapján" - írja a brit Mirror francia rendőrségi források alapján. A francia törvények rendkívül szigorúak az antiszemitizmussal szemben. A stadion ráadásul közel van Marseille zsidónegyedéhez, aminek lakói rendszeresen beszámolnak rasszista atrocitásokról. (UPDATE: Többek szerint nem náci karlendítésről, hanem fradista "szívtől az égig" kézmozdulatról van szó, amit már korábban is félreértett az UEFA.)

A szombati meccs miatt a világban kettős kép alakult ki a magyar szurkolókról. Egyrészt sokan leesett állal nézik, milyen hangulatot csinált a magyarok végeláthatatlan sora a marseille-i utcán ("libabőrösek lettünk", "a magyarok megmutatták, milyen egy szombat", ilyeneket írnak):

nem beszélve a himnuszról a meccs után, a stadionban történt balhé viszont egészen más képet mutat. Azt mi is láthattuk az előző meccsen, hogy van olyan szurkoló, aki horogkeresztes tetoválását sem rejtette el túlzottan.

Ez már a sokadik szurkolói balhé az Eb-n - a legsúlyosabbak eddig az angol-orosz-francia összecsapások voltak, és a horvátok, akik szándékosan okoztak kárt saját csapatuknak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt