A Debreceni Egyeten nem vonja vissza Isaszegi János doktori fokozatát

oktatás
2016 június 24., 13:51
comments 33

A doktori és habilitációs tanács szerint a 20 tagú testület jelen lévő 13 tagja közül heten nem értettek egyet a doktori fokozat visszavonásával.

Áprilisban írta meg az Átlátszó Oktatás, hogy jelentős részeket emelt át szöveghűen a Debreceni Egyetemen megírt doktori disszertációjába Isaszegi János nyugalmazott vezérőrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) címzetes egyetemi tanára, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Zrínyi Kiadó vezetője. Még Király András kollégánk egyik régi cikkéből is átemelt egy részt.

Az Átlátszó Oktatás azt írta: a Debreceni Egyetemen 2011-ben leadott, A globális és a regionális biztonsági környezet változásainak hatásai című doktori értekezésében Isaszegi János nemcsak nélkülözte a szabályos hivatkozásokat, hanem többségében a témába vágó internetes cikkeket vagy szakirodalmi írások részeit másolta be, és tüntette fel a saját szellemi termékeként.

Isaszegi János, aki okleveles szakmérnök és szakközgazdász, korábban többször nyilatkozott honvédelmi témákban, előadásokat tart a migrációról, a katonai pályafutása alatt több magyar, amerikai és NATO-kitüntetést is kapott iraki missziós tevékenységéért.

Csernoch László, a Debreceni Egyetem Doktori és Habilitációs Tanácsának elnöke az MTI-nek elmondta: az egyetem illetékes testületei megvizsgálták a kifogásolt doktori értekezést, és a fokozatot kiadó agrártudományi doktori tanács azt állapította meg, hogy a szerző nem járt el az elvárható gondossággal az idézetek, különösen az internetes forrásmunkák hivatkozásainak a megjelenítésében, de az átvett szövegek egyrészt nem tudományos értékűek, részben pedig a szerző saját gondolatai, már korábban megjelent írásai újrafelhasználásának minősíthetőek. A doktori tanács szerint a doktori értekezés a szerző saját munkája, új tudományos eredményként értékelhető javaslatokat, hivatkozásokat, ajánlásokat tartalmaz, amik megfelelnek a tudományosság követelményének.

A vizsgálat után egy ad hoc bizottság Csernoch vezetésével személyesen is meghallgatta Isaszegi Jánost, majd az ott elhangzottakat és az agrártudományi doktori tanács több mint 100 oldalas jelentését a DE Doktori és Habilitációs Tanácsa szerdai ülésére beterjesztette. A tanács jelenlevő tagjai előbb valamennyien állást foglaltak az ügyben, majd titkos szavazással úgy döntöttek, nem vonják vissza Isaszegi János doktori fokozatát.

Csernoch László kezdeményezésére az egyetemi könyvtár bevonásával vizsgálják, hogyan lehetne a disszertációkat még a bírálat előtt az esetleges átfedéseket feltáró internetes kereső programon átfuttatni. Az így feltárt átfedésekre felhívnák a disszertáció készítőjének és bírálójának a figyelmét, és azonnal kideríthető lenne, hogy a szerző a tudományetikai normáknak megfelelően hivatkozott-e a forrásokra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.