A szovjet idők óta az egyik legdurvább terrorellenes törvényt fogadták el Oroszországban

külföld
2016 június 24., 16:26
comments 108

Oroszotszágban megint új terrorellenes törvénycsomagot fogadott el a Duma. A jogszabály még nem hatályos, mert azt még Putyinnak is alá kell írnia, de a jelenlegi politikai hangulat és a Kreml eddigi hozzáállása nem nagyon hagy kétséget: az elnök alá fogja írni ezeket.

Jogvédő szervezetek viszont már most támadják a csomagot, mondván, hogy indokolatlanul korlátoz rengeteg szabadságjogot, soha nem látott erősségű jogosítványokat ad az állami szerveknek, és olyan új bűncselekményeket alkot, amikben nagyon nehezen ellenőrizhető, hogy kit és mi alapján ítélnek el.

A jogszabály szerint bűncselekmény lesz, ha valaki elmulaszt bejelenteni egy készülődő bűncselekményt. Azt persze már a hatóságok mondják meg, hogy az illetőnek kellett-e tudnia a bűncselekményről vagy nem. Akit ilyen miatt elítélnek, akár 1 éves börtönbüntetést is kaphat.

Ha valaki a közösségi médiában terrorizmust igazol vagy terjeszt, szintén börtönnel sújtható. Ezentúl viszont már nemcsak az büntethető, ha valaki terrorista üzeneteket oszt meg, hanem az is, aki tetszését fejezi ki erre. Eddig ez a törvény lényegében csak a kiadókat büntette, most már egyéneket is tud.

Ezentúl az orosz telekommunikációs cégeknek hat hónapig tárolniuk kell minden sms-t és telefonbeszélgetést, és azokat ki kell adni a hatóságoknak, ha kérik. A beszélgetések és üzenetek metaadatait 3 évig kell megőrizni, és kérés esetén szintén ki kell adni a rendőrségnek. A netszolgálatatóknak csak 1 évig kell megőrizniük a metaadatokat.

A törvény szerint minden olyan csetszolgáltatás, telefonos üzenetküldő alkalmazás vagy weboldal, ami titkosítja a saját adatait, ezentúl köteles együttműködni az orosz biztonsági szolgálatokkal a rendszereikben küldött üzenetek titkosításának feloldásában.

Ha valaki misszionárius munkát végez, annak ezentúl hivatalosan küldő egyház tagjának kell lennie, és így is csak előre meghatározott külföldi területekre mehet dolgozni. Ha valaki megsérti ezt a szabályt, magas bírságra számíthat.

A szélsőséges tevékenységek miatt elítéltek ezentúl gyakrabban és hosszabb időre fognak börtönbe kerülni, ráadásul a rájuk kiszabható pénzbírságok maximális összege is megnőtt.

A büntető törvénykönyv bővült egy új bűncselekménnyel, ami azokra áll, akik tömegtüntetéseket szerveznek vagy rábeszélnek embereket arra, hogy menjenek el ilyen zavargó megmozdulásokra. Ők ezentúl akár 10 év börtönt is kaphatnak.

(Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.