Nekimentek az EU vezetői Cameronnak, hogy ne húzza az időt

2016 június 24., péntek 8:42
168

„Azt várjuk, hogy az Egyesült Királyság kormánya helyezze hatályba a brit nép döntését, amilyen hamar csak lehet, akármilyen fájdalmas is lesz ez az eljárás. Minden késlekedés szükségtelenül nyújtja a bizonytalanságot.”

Többek között ez a bekezdés szerepel az EU-t vezető politikusok péntek déli nyilatkozatában, amit Tusk, a tanács elnöke, Juncker, a bizottság elnöke, Schulz, a parlament elnöke és Rutte holland miniszterelnök, az EU soros elnöke írtak alá. A szöveg amúgy barátságos leválást ígér, ám ez a bekezdés a lényeg a szövegben.

Ez ugyanis egy nagyon komoly üzenet David Cameronnak, aminek az a lényege, hogy

„Meg ne próbáld azt tenni, amit reggel ígértél!”

Cameron ugyanis a népszavazás eredményének kihirdetése után közölte, hogy októberig ő marad a miniszterelnök, és nem fogja hivatalosan is kérni az EU-tól a kilépést, mert az már az utódja dolga lesz. A kilépés kérelmétől számítva két év a leválás amúgy az EU-s szabályok szerint.

Az időhúzás azért rossz, mert az európai gazdaságot nagyon megviselheti, ha nem látszik, hogyan megy majd a kiválás, milyen rövid távú következményei lehetnek. A pénteki tőzsdei esések jól mutatják, hogy mennyi gondot okoz a bizonytalanság. Az egyébként is sérülékeny eurózónának pedig rettenetes fenyegetést jelent egy hónapokig tartó zavaros helyzet.

Guy Verhofstadt, az európai liberálisok vezetője egészen élesen ment neki Cameronnak. Azt mondta a brit miniszterelnök beszéde után, hogy nem gondolhatja komolyan, hogy „a brit belpolitikai cicaharc (catfight) miatt egész Európa boldogulását veszélyeztetheti”. Ha már kiírta a népszavazást, akkor vállalja is a következményeket, és ne szívassa meg az összes országot, csak azért, hogy legyen ideje kavarni még a brit politikában. Verhofstadt gondolatmenetét azzal zárta, hogy ez az egész csak Putyin orosz elnöknek jó.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt