Tovább zuhannak a bankok Európában, lejtőn a font

gazdaság
2016 június 27., 08:18
comments 132

Nincs vége a Brexit utáni tőzsdei vesszőfutásnak. Fel kellett függeszteni a Barclays és a Royal Bank of Scotland részvényeinek kereskedését, miután 8 százaléknál nagyobb mértékben zuhantak a londoni tőzsdén. De nem csak a britek, Európa-szerte alig van bank, amelyik ne érne sokkal kevesebbet a tőzsdenyitás óta:

link Forrás

A font sem áll túl jól, a nyitás utáni esés után újra lefelé indult el, a dollárral szemben már 1,32-nél áll csak. Ez már jóval alacsonyabb, mint az eddigi péntek reggeli mélypont:

link Forrás

Érdekes módon a londoni tőzsde csak 1,3 százalékos mínuszban áll hétfő délben, de ennek az az oka, hogy a legtöbb ott kereskedett cég globális, a bevételeik főleg nem fontban, hanem dollárban jelentkeznek, így, bármilyen meglepő is ez, de a cégek fontban kifejezett értéke nő a font esésnek hatására.

A brit államadósságot viszont biztonságosnak tartják a befektetők: a tízéves brit kötvény, a gilt hozama 1 százalék alá esett, mint szintén példa nélküli. Ennek az az oka, hogy a brit befektetők olyan eszközöket keresnek, amelyek védelmet nyújtanak a piaci eséssel szemben, és a független jegybank által biztosított brit államadósság mindenképpen ilyen eszköz.

link Forrás

Eközben a magyar eszközöknél nem történik sok minden. A forint csak minimális mértékben gyengült, az euróval szemben a 318-as szinthez közelít. Az OTP az európai bankszektorban egészen erős, csak 1,2 százalékos esésnél van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.