A rendőrség viszi el a Ligetvédőket a múzeum épületétől

Tbg
POLITIKA
2016 június 28., 09:21
comments 797
  • Kedden reggel folytatódott a Ligetvédők demonstrációja a Közlekedési Múzeum épületénél
  • Az első demonstrációt a rendőrség feloszlatta, ám később áttörték a kordont, és megmászták az épületet
  • A területet őrző biztonsági emberek végül feladták a küzdelmet
  • A Liget-projekt műszaki igazgatója, Sági Attila bejelentette, ebből elég, megindítják a birtokvédelmi eljárást az aktivistákkal szemben
  • Egy órakor a rendőrség megkezdte kiüríteni a területet, elviszik a demonstrálókat

Hiába számolta fel a rendőrség a reggeli demonstrációját a Ligetvédőknek, a Liget-projekt ellen tiltakozó aktivisták 11 óra tájban átjutottak a kordonon, és felmásztak az épületre.

A reggeli demonstráción csak néhányan vettek részt, a bejárat elé ültek le. A kiérkező rendőrök a demonstrációt felszámolták, az aktivisták, öt személy ellen szabálysértési eljárást indítottak.

Tudósítónk a TASZ egyik képviselőjétől, Hegyi Szabolcstól megtudta, az eljárások közlekedési szabályok megsértése, és a rendőri intézkedésnek való ellenszegülés miatt indultak.

photo_camera Fotó: Czinkóczi Sándor, 444

Ezután egy órával az épület másik oldalán a Ligetvédők egy kis csoportja, a Riddim Colony énekese, Komáromy Gergely vezetésével áttörték a munkaterületet védő kordont, és felmásztak az épületre.

A biztonsági szolgálat emberei helyszíni tudósítónk szerint a nagy médiafigyelem hatására nem álltak ellen, bár volt megint egy kis verekedés, de visszavonultak.

Most a készenléti rendőrökre várnak, hogy eltávolítsák az aktivistákat az épületről.

Jelenleg egy tucat rendőr, a biztonságiak vannak a helyszínen és vagy ötven aktivista.

photo_camera Fotók: Botos Tamás, 444

A területet védő erőemberek tudósítónkat, Czinkóczi Sándort is erővel kivitték a munkaterületről.

Közben videót is készítettünk, ahogy a területet biztosító biztonsági cégek (ezekről itt írtunk) egyik hangadója arról magyaráz, hogy ő a munkáját végzi, az aktivisták pedig nem.

Szerinte egy focimeccsen ugyanezért az engedetlenségért már fel lehetne lépni, ebben a helyzetben viszont nem, ami szerinte felháborító:

link Forrás

Délben megjelent a területen Sági Attila a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. részéről. A műszaki igazgató bejelentette, hogy megindítják a bitrokvédelmi eljárást a Ligetvédők ellen.

Szerinte ugyani ez már nem az a tiltakozási forma, amit egy ingatlanfejlesztő kezelni tud.

Sághi Attila
photo_camera Sági Attila bekeményít (Fotó: Botos Tamás, 444)

Ez azt jelenti, hogy ha az eljárás megindul, akkor a Városliget Zrt., amely 99 évre megkapta a park vagyonkezelői jogait, rendőri segítséggel tudja majd eltávolítani a tilatkozókat a Hungexpó területéről is (volt Kertem).

Update: A rendőrök közben megérkeztek, és felszólították az aktivistákat az épület és környéke elhagyására. A Ligetvédők elkezdték magukat odaláncolni az épülethez.

Egy órakor a rendőrség elkezdte egyesével elvinni a tiltakozókat:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.