Bojko Boriszov tárt karokkal várja a bolgár állampolgárságot kérő briteket

Állampolgárságot ajánlott Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök kedden a Bulgáriában élő briteknek, miután az Egyesült Királyság népszavazáson az EU-ból történő kilépésről döntött.

Sajtóértesülések szerint Boriszov az országában élő briteknek felajánlotta, hogy kérvényezzék a bolgár állampolgárságot, és biztosította a briteket, hogy kérvényeiket szívesen fogadják.

Bulgária 2007-es uniós csatlakozása óta számos brit telepedett le az országban. Emellett ez a tendencia növekedést mutat. Az Informo.bg bolgár hírportál szerint túlnyomó részben brit nyugdíjasok vásároltak maguknak régi agyag- és téglaházakat elhagyatott bulgáriai falvakban nyári lakként.

Különösen sok brit nyugdíjas vett telket a gyönyörű Veliko Tarnovóban, ami a középkorban a második bolgár birodalom fővárosa volt, de az ország fekete-tengeri partvidéke is népszerű, főleg északon, Várna vidékén.

A szófiai brit nagykövetség szerint az Egyesült Királyság kb. 7000 állampolgára él Bulgáriában. A kelet-európai állam törvényei engedélyezik a kettős állampolgárságot.

Egyelőre még nem tudni arról, hogy az országban élő britek kérvényeztek-e bolgár állampolgárságot. (MTI)