Kötelező HIV-szűrésre küldené a terhes nőket a Szent István-Szent László kórház főorvosa

Egészségügy
2016 június 28., 17:06
comments 195

Szlávik János, az Egyesített Szent István Szent László Kórház infektológus főorvosa javasolta, hogy a terhes nőknek kötelező szűrések közé fel kellene venni az AIDS-tesztet is. Ennek az az oka, hogy ha időben kiderül a fertőzés, akkor garantálható, hogy a magzat egészségesen jön a világra.

Ha viszont nincs kezelés, akkor a gyerek fertőzötten születik, és több évnyi tünetmentesség után kezdenek jelentkezni náluk a tünetek. Jelenleg 12 olyan, 0 és 13 éves kor közötti gyerek él, akit meg lehetett volna menteni az AIDS-től, ha még az anyjuk hasában rájönnek a gondra. És lehet még továbbá 30-40 olyan gyerek, akiknél még nem jelentkeztek a tünetek.

Szlávik szerint a HIV-szűrés nem jelentene különösebb terhet, és az ára is csak 200-300 forint lenne. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyi Államtitkársága nem válaszolt a Népszabadságnak, mikor arról kérdezték őket, hogy a kormány tervezi-e bevezetni a terhesek AIDS-szűrését. (Népszabadság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.