Ebből aztán egy életre megtanulják Matolcsy alapítványai, hogy nem szabad törvénysértő módon elkölteni az adófizetők pénzét

bűnügy
2016 június 29., 08:14
comments 96

Mint az köztudott, a Magyar Nemzeti Bank által indított, 265 milliárd forint közpénzt kezelő alapítványok úgy költöttek el vagy húszmilliárd forintot, hogy egy darab közbeszerzést nem írtak ki. A pénzből milliárdos nagyságrendben jutott Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére és más rokonainak üzletei köreihez.

De Magyarországon ilyen fokú törvényszegés nem maradhat megtorlatlanul.

A Közbeszerzési Döntőbizottság ugyanis megállapította azt a nyilvánvaló dolgot, hogy a Pallas Athéné alapítványok valóban a közbeszerzési törvény hatálya alá tartoznak. Ámde,

mivel az alapítványok – miután az alapítványok és az MNB hosszas jogi küzdelmeinek bukásával nem lehetett tovább titkolózni, és kiderültek a törvénysértések – önkéntesen kérték az eljárást,

ezért csak csekély, alapítványonként 200 ezer forintos bírságot szabtak ki.

Húszmilliárd forint törvénysértő elköltésére tehát egymillió forint büntetés jut. Az nagyjából azt jelenti, hogy ha 20 000 forintot ellopok, akkor 1 forint bírságot kell fizetnem – a párhuzam persze sántít, hiszen nem az alapítványokat vezető Matolcsy-bizalmasokat, hanem magukat az alapítványokat bünteti a hatóság, szóval a büntetés is a mi pénzünkből megy.

Az arányokat az alábbi ábrán próbálom szemléltetni:

photo_camera Nem látják? Kattintásra nagyobb lesz!

Szóval semmi gond, csak javaslom bármelyik tolvajnak, hogy miután ellopott egy pénztárcát benne százezer forinttal, akkor adja fel magát a rendőrségen – simán meg fogja úszni öt forint büntetéssel (amit a károsult fizet)!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.