Figyelő: végleges az MKB eladása

2016 június 29., szerda 10:35
27

Holnapig, tehát június 30-ig kell zárulnia az MKB eladásának. Az ötödik legnagyobb magyar bankot jelenleg a kváziállami Szanálási Alap birtokolja, és hamarosan átjátszhatják egy sor, a nyilvánosság előtt ismeretlen befektetőnek. A korábban ismertetett felállás szerint 45 százalék az állítólag távol-keletieket tömörítő Blue Robiné, szintén 45 százalék a Minerva Tőkealap-kezelő METIS magántőke alapjáé, 10 százalék pedig – ez az egyetlen ismert szereplő – a CIG-csoporthoz tartozó Pannónia Nyugdíjalapé.

A Figyelő szerint már most végleges a tranzakció, nem tudni arról, hogy az Európai Bizottság kifogást emelt volna, így holnap a Pénzügyi Stabilitási Tanács ülése után be is jelenthetik a nagy üzletet.

„Most már igazi pénz van a befektetők mögött"

– idéz a Figyelő egy rálátó forrást. Azt, hogy ez az "igazi pénz" honnan származik, még mindig nem tudjuk. Nagy Márton MNB-alelnök korábban arról beszélt, hogy a jövendőbeli tulajdonosok esküdöznek, nem alapítványi pénzből vásárolnak, miközben egyre több furcsaság derül ki ezekről a jövendőbeli tulajdonosokról.

A lap úgy tudja, hogy a vásárlási felállás csak átmeneti: hamarosan a Matolcsy György által az MKB élére helyezett Balog Ádám vezette menedzsment is szerezhet egy jelentősebb kisebbségi részesedést. Hogy hogyan, az egyelőre kétséges. A Figyelő szerint az EBRD is vásárolhat részedést, mielőtt a bankot a tőzsdére vezetnék.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt